Nowe Tequile w Polsce

Przyszła jesień, najlepszy czas dla rynku alkoholowego. Skończyły się wakacje i zaczyna się sezon, który trwać będzie do końca karnawału. To doskonały moment na wprowadzenie na rynek nowych produktów. Firmy alkoholowe zapowiadają premiery wybitnych trunków. Jesień to czas Tequili.

Cieszymy się niezmiernie, że niebawem w barach będziemy mogli skosztować prawdziwą tequilę. Do tej pory większość tego co szumnie zwie się tequilą nie miało z tym trunkiem nic wspólnego. Niewiele jest miejsc, gdzie do tej pory serwowano tequilę 100 % Agave. Jednym z nich jest warszawska restauracja Blue Cactus i Iguana Lounge, gdzie barmani przygotują Margaritę na tequili reposado. Proszę wierzyć nam na słowo, że to co piliście do tej pory w żadnej mierze nie może równać się z prawdziwą tequilą.

Oto kilka istotnych informacji dla konserów dobrego smaku o rodzajach tego nieokiełznanego alkoholu.

blanco – jest butelkowana bezpośrednio po destylacji lub pozostaje krótko w kadziach ze stali nierdzewnej lub leżakowana w dębowych beczkach mniej niż 2 miesiące.

reposado – leżakuje w beczkach dębowych co najmniej 2 miesiące jednak nie dłużej niż 1 rok.

añejo – leżakuje minimum 1 rok ale mniej niż 3 lata w beczkach dębowych.

extra añejo – leżakuje minimum 3 lata w dębowych beczkach. Ta kategoria powstała w 2006 roku.

W połowie listopada francuska firma Pernod Ricard wprowadza na rynek Tezon.

Tezon
Tezon.

Niebawem ma pojawić się również Patron.

Patron
Patron

Brown Forma Polska zapowiada wprowadzenie Herradury,

Herradura
Herradura

oraz najpopularniejszej tequili w Meksyku El Jimador.

El Jimador
El Jimador

Salud!


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s