Kule lodowe

Macallan Ice Ball
Macallan Ice Ball

Tworzenie kul lodowych to domena w której japońscy barmani mocno się wyspecjalizowali. Spożywanie szlachetnych trunków, takich jak whiskey, na kuli lodowej ma duży plus.
Lód w kształcie kuli ma mniejszą powierzchnię od kostki, w związku z tym dużo wolniej się topi niż sześciokąt. A skoro dłużej się topi to dłużej chłodzi dany trunek oraz mniej go rozcieńcza.

Poniżej przedstawiamy film który zrobiliśmy w The Dorchester Hotel w Londynie, na którym pokazujemy jak działa urządzenie do robienie kul lodowych które marka Macallan dostarcza do najbardziej prestiżowych barów w Londynie. Podejrzewamy że taki Macallan 50 musi wybornie smakować z kulą lodową.

Urządzenie przedstawione w naszym filmie to koszt rzędu 1200 USD, do nabycia w sklepie Japan Trend Shop. Są również wersje mini w dużo bardziej przystępnej cenie ale robią „kuleczki” a nie 55mm kule. To urządzenie pozwala na wykonanie od 30 do 40 takich kul w godzinę.

Dla porównania polecamy film pokazujący jak japońscy barmani przygotowują kule lodowe.

2 comments

Dodaj komentarz

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s