Woodford Reserve Sweet Mash Whiskey

Woodford Reserve
Woodford Reserve

Destylarnia Woodford Reserve rozpoczyna produkcję burbonu metodą ‘Sweet Mash”, która nie była stosowana od 1838 roku. Tym samym będzie to trzecie whiskey z serii Woodford Reserve Master Collection.
Burbony tradycjynie przygotowywane są metodą ‘Sour mash’, w której zboża, drożdże oraz woda z poprzedniego destylatu dodawane są do nowego zacieru. ‘Kwaśny zacier’ fermentuje kilka dni przed destylacją. Metoda ta daje bardziej spójny produkt, którego kolejne partię nie różnią się znacząco od siebie.

Metoda Sweet Mash to oryginalny sposób produkcji burbonów. Wykorzystuje on swieże składniki- zboża, drożdże i wodę- do stworzenia zacieru, który po kilku dniach fermentacji jest destylowany. Daje ona zacierowi dużo wyższy poziom Ph i wyzwala aromaty oraz zapachy, które nie występują w burbonach produkowanych metodą Sour Mash.

Woodford Reserve 1838 Sweet Mash dostępny będzie tylko na rynku amerykańskim i kanadyjskim. Każda butelka posiadać będzie indywidualny numer. Wyprodukowanych będzie tylko 1045 skrzynek. Cena za butelkę 750 ml wynosić będzie $89.99.

One thought on “Woodford Reserve Sweet Mash Whiskey

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s