The Rum Experience 2008

The Rum Experience
The Rum Experience

Londyn, raz do roku gości imprezę The Rum Experience. Jest to poniekąd największy event specjalistyczny, związany z rumami, na świecie. Na tegorocznej edycji można było doświadczyć ponad 200 rumów. Dwudniowy festiwal przyciągnął ponad 4 000 osób.

W tym roku spędziliśmy jeden dzień na tej wyjątkowej imprezie, składającej się z trzech elementów.

Hall główny
Hall główny

Część pierwsza znajdowała się w holu główny i na antresoli, gdzie umieszczone były stoiska producentów rumu. Większość marek, które można tu zobaczyć jest zupełnie nieznana w Polsce. Poza nielicznymi sklepami specjalistycznymi oferującymi przyzwoite rumy, nie znajdziemy na półkach sklepowych tak zacnych marek jak Appleton Estate, Angostura 1919 czy El Dorado 15 Years Old Special Reserve. Nie wspominamy oczywiście o 10 Cane Rum czy Pusser’s Navy Rum. Właśnie te trunki wymagają osobnego opisu i dlatego poświęcimy im osobny wpis.

Scena Główna
Scena Główna

Na końcu holu głównego umieszczona była niewielka scena z nagłośnieniem i widownią. Na niej odbywały się pokazy, prezentacje i zawody „Tiki Face Off”.

W najbliższych dniach bardziej szczegółowo opiszemy poszczególne rzeczy które działy się tutaj. A temat Tiki poruszymy w innym wpisie. Swoje wystąpienia mieli Ben Reed, Claire Smith, Dave Paskins, Andy Pearson, Papa Joules, Chester Browne, Wayne Collins.

Były prezentacje głównych sponsorów czyli Appleton Estate, Bacardi, 10 Cane, Mount Gay. International Rum Blending Competition, Maxxiums „Mix it with Rum”, Seven Tiki Face off the „Rematch Beyatch”, Rubicon Ready Set Cocktail.

Odbył się również finał konkursu dla barmanek Femme Fatale Finals sponsorowany przez Trois Rivieres.

Seminaria
Seminaria

W sali na drugim piętrze prowadzone były seminaria dla mniejszych grup. Warsztaty poprowadzili Ian Williams, Duane Dove, Paul McFaden, Ed Hamilton, Ian Burrell, Rob Burr, Richard Seale oraz Paul Artip.

Tematy, które omawiali to m.in. History of Rums, Rum & Chocolates, Discovering Rum – Learn how it’s made & taste the key styles, Ministry of Rum Forum, The Innovation of Rum, Rum in the U.S.A.

Tak naprawdę Rum można podzielić na różne kategorie. Polecamy „Robert Burr’s Rum Guide” który można ściągnąć tutaj.

Oto kategorie, których używa autor: White or Clear Rum, Gold or Pale Rum, Dark or Black Rum, Premium Aged Rum, Overproof Rum, Rhum Agricole, Cachaca z Brazylii, Flavoured, Spiced Rum and Liquers.

W następnych wpisach pokażemy wam jakie produkty prezentowane były na Rum Experience oraz opowiemy o warsztatach w których uczestniczyliśmy.

Oto kilka ciekawych stron o rumie:

True Rum

Ministry of Rum

Gifted Rums

Rum Capital

W Polsce niezłą selekcje rumów można dostać w:

Sklepy Ballantines

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s