The Rum Experience – prezentacje i seminaria

Ben Reed
Ben Reed

Ben Reed – Appleton Estate Presentation

Ben Reed jest osobą związaną i bardzo zasłużoną dla barmaństwa w Wielkiej Brytanii. Sławę osiągnął m.in. dzięki swojemu programowi “Shaker Maker” w BBC oraz jako barman trendsetterów i liderów mody w Londynie. W 1997 roku otrzymał nagrodę „Cocktail Bartender of theYear” w trakcie pracy w jednym z najbardziej prestiżowych prywatnych klubów w Londynie, Met.

Ben jest obecnie brand ambasador dla Wray and Nephew/Appleton, twarzą Funkin’ Fruit Purees oraz trenerem w firmie, której jest współwłaścicielem IPBartenders ,która jest współorganizatorem Rum Expereience.

Prezentacja dotyczyła Appleton Estate. Ben przedstawił historię tego trunku. Dowiedzieliśmy się, że posiadłość, w której produkowany jest Appleton Estate powstała w 1649 roku jako plantacja cukru. Są dowody na to iż już w 1749 roku był tutaj produkowany rum. W 1916 roku posiadłość została kupiona prze firmę Wray and Nephew.

Obecnie Master Blenderem w Appleton Estate jest Ms. Joy Spence, jedyna kobieta na takim stanowisku. Jej nos podobno jest ubezpieczony na 1 milion dolarów.

Zachęcamy do przeczytania artykułu na temat Appleton Estate na stronie Gifted Rums, który można znaleźć pod tym adresem.

Appleton Estate Tasting
Appleton Estate Tasting

Oczywiście nie obeszło się bez degustacji, w tym przypadku Appleton Estate V/X Jamaica Rum oraz Appleton Estate Reserve Jamaica Rum. Nie będziemy tutaj się za bardzo rozpisywać o tych trunkach. Trzeba po prostu ich spróbować.

W drugiej części prezentacji Ben przypomniał starą zasadę przygotowywania „Rum Punch”. Najbardziej znane to Planter’s Punch i Bajan Rum Punch.

Ta zasada to rym narodowy: „One of Sour, Two of Sweet, Three of Strong, Four of Weak.” Do tego zwyczajowo dodawana jest Angostura i gałka muszkatułowa. Bardzo prosta zasada do zapamiętania. Ta metoda sprawdza się również w przypadku wielu koktajli. Ben przełożył teorię na praktykę i przygotował Planters Punch, Daiquiri oraz Dark and Stormy.

Duane Dove
Duane Dove

Duane Dove – Rum and Chocolates

Duane Dove to sommelier oraz właściciel plantacji kakao, który pochodzi z Trinidadu i Tobago. Stworzył również specjalny kryształowy kieliszek do rumu zwany „Cane Tulip„. Jest właścicielem sklepu z czekoladą i kawą w Sztokholmie oraz prowadzi Restaurang Sjogras. Jego plantacja Tobago Cocoa Estate W.I. Ltd będzie zbierała pierwsze plony pod koniec tego roku.Spodziewają się zebrać około 2 ton metrycznych. Farma jest całkowicie ekologiczna. Nie używa się na niej żadnych maszyn. Plony przewozi się przy pomocy osiołków i koni. Na plantacji będą hodowane 4 rodzaje czekolady Trinitario. Czekolada będzie produkowana we Francji.

Rum and Chocolates
Rum and Chocolates

Tasting bazował na 4 rumach i 4 czekoladach i jednej pralince. Wszystko zaczęło się od degustacji rumów. Za każdym razem wyglądało to podobnie. Najpierw wąchaliśmy rum. Rozmawialiśmy o tym, jakie zapachy czujemy. Następnie kosztowaliśmy rum i rozmawialiśmy o jego walorach. Dopiero pod koniec każdej degustacji dowiadywaliśmy się jaki to rum. Zaczęliśmy od lewej strony.

Angostura 1919 Premium Rum Aged 8 Years. Rum z Trinidadu. Jest to blend rumów które leżakowany w wypalanych beczkach po Bourbonie od 8 – 12 lat. Jest on produkowany na bazie lekkich i ciężkich melas.

Ron Zacapa 23 – Pochodzi z Guatemali i jest produkowany w 90% z rumów na bazie melasy. Jest to blend rumów, z których najstarszy jest 23 letni.

Trois Rivieres – Rhum Agricole z Martinique. Leżakowany przez 8 lat. Jak sama nazwa wskazuje przygotowany zgodnie z zasadami produkcji Rhum Agricole.

XM Royal – Demerara Rum z Guayana, który jest leżakowany przez 10 lat w beczkach dębowych. Robiony na bazie cieżkich melas po cukrze demerara.


Rumy
Rumy

Następnym etapem degustacji była Czekolada. W tym przypadku mieliśmy 5 przykładów. Najpierw odłamywaliśmy kawałek czekolady. Kładliśmy na języku i czekaliśmy aż się rozpuści. Potem omawialiśmy jej smak. Zaczeliśmy od zielonego Pralusa. O to czekoladki które próbowaliśmy:

Pralus – 75% kakao z Trynidadu. Stworzona przez francuską firmę Pralus.

Michel Cluizel – 69% czekolada pochodząca z jednej plantacji w Dominican Republic.

Amedei – Chuao – 70% czekolady z Wenezueli.

Valrona – 64% kakao czekolada z ze skórką pomarańczową. Mengiary Orange.

Belgijska Pralinka – 66% kakao z ganaszem w środku.

Czekoladki
Czekolady

Po spróbowaniu czekolady po raz drugi, popijaliśmy je po kolei każdym z rumów. Na koniec zajedliśmy pralinkę i popiliśmy Angostura 1919. Rewelacyjne !

Niebawem zagłębimy się trochę w temacie kultury Tiki, opowiemy o „Tiki Face Off” oraz opiszemy trzy Tiki bary, które odwiedziliśmy w Londynie: Trailer Hapiness, Mahiki oraz Trader Vic’s.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s