Hot Buttered Rum

Zima nas zaatakowała, więc postanowiliśmy podać przepis na jeden z naszych ulubionych ciepłych drinków.

Hot Spiced (lub Buttered) Rum to banalnie prosta rzecz do zrobienia, rozgrzewająca oraz bardzo smaczna. Niestety mamy wrażenie, że ten trunek jest zupełnie nieznany w naszym kraju gdzie wciąż króluje herbata z prądem, która ma długie tradycje.

Wystarczy trochę cukru (polecamy cukier brązowy), ciemnego rumu (my polecamy Appleton Estate), parę goździków, laska cynamonu, gorąca woda i trochę masła. Na koniec świeżo starta gałka muszkatołowa.

Tradycja dodawania masła do ciepłych trunków sięga przynajmniej czasów króla Henryka VIII, w których niejaki Andrew Boorde polecał dodawanie masła do grzanego piwa jako lekarstwo na ból gardła. W czasach Samuela Pepyiego grzane piwo z cukrem i cynamonem zmieniło się z trunku leczniczego na bardziej rekreacyjny. Niestety ciężko jest określić kiedy mocny alkohol pojawił się w tej mieszance, ale niewykluczone, że miało to miejsce gdzieś w XVIII wieku we wschodnich Stanach Zjednoczonych. W 1862 roku Jerry Thomas umieścił przepis w swojej słynnej książce How to Mix Drinks, or The Bon Vivant’s Companion, który znajdziecie tutaj.

Poniżej już znany nam Chris McMillian demonstruje jak się przygotowuje Hot Butter Rum. Nie używa on gałki muszkatołowej, ale naszym zdaniem dodaje ona bardzo miły smaczek do całości.

Na Zdrowie!

One thought on “Hot Buttered Rum

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s