Tezon w Polsce

Alberto Navarro
Alberto Navarro

Kilka tygodni temu odbyła się polska premiera tequili Tezon. Mięliśmy okazje uczestniczyć w prezentacji i tastingu prowadzonym przez Alberto Navarro, Brand Ambassadora Tezon, które odbyło się w Iguana Lounge w Warszawie. W pierwszej części spotkania dowiedzieliśmy się czym jest tequila, gdzie i jak się ją produkuje. Prezentacja skupiała się na Tezon, pojawiła się również kwestia tequili Olmeca, która jest znana polskim konsumentom.

Poza standardowymi informacjami, które przedstawialiśmy w poprzednich postach oraz filmie – który znajdziecie tutaj – dowiedzieliśmy się trochę więcej o produkcji tequili oraz specyfiki Tezon.

Destylarnia powstała w miejscowości Arandas w stanie Jalisco, niecałe 11 lat temu. Miejsce te zostało wybrane z powodu wyjątkowo dobrych warunków glebowych i pogodowych do hodowania niebieskiego agave.

Proces wytwarzania tequili można podzielić na 8 etapów. Uprawa (farming), gotowanie (cooking), rozgniatanie (crushing), fermentowanie (fermenting), destylowanie (distilling), dojrzewanie (ageing), kupażowanie (blending) i butelkowanie (bottling).Tu można przeczytać o wszystkich procesach.

Tezon Tequila
Tezon Tequila

Do produkcji Tezon wykorzystywane są rośliny niebieskiej agawy, które mają od 7 do 8 lata dokładniej tzw. Piña podobna do szyszki sosnowej i ważąca od 36 do 136 kilogramów, zbierana przez El Jimador. W przypadku tego producenta usuwany jest „cogollo” czyli gorzka końcówka rośliny, która stanowi około 7% jej całkowitej wagi.

Gotowanie piña w celu zmiany skrobi na fermentowalne cukry trwa do 3 dni i jest robione małymi partiami w specjalnych piecach. Pierwszego dnia trwa rozgrzewanie pieca, drugiego rośliny są gotowane a trzeciego są chłodzone.

Rozgniatanie odbywa się starą metodą z użyciem zrobionego z kamienia wulkanicznego zwanego „tezontle” koła młynnego. To właśnie stąd pochodzi nazwa tej tequili. Jest to proces długotrwały, co powoduje lepsze łączenie się smaków oraz umożliwia wchłanianie minerałów zawartych w kamieniu.

W procesie fermentacji używane są specjalne drożdże firmy Tezon, które zostały wyprodukowano z rośliny agave. W wyniku fermentacji otrzymuje się lekko musujący napój „pulque” zawierający 5-7% alkoholu, który musi zostać destylowany w celu uzyskania odpowiedniej zawartości alkoholu.

Na tym etapie można zdecydować czy ostateczny produkt będzie 100% agave czy mixto, które zawiera minimum 51% cukrów z agave.

Destylacja odbywa się w miedzianym alembiku co ułatwia pozbycie się przedgonu i pogonu. Miedź ma również tą zaletę, że pomaga w usuwaniu związków siarkowych zawartych w zacierze.

Tezon dojrzewa w 200 litrowych dębowych beczkach, które są sprowadzane z Kentucky od producenta Wild Turkey.

Tezon Tasting
Tezon Tasting

Tasting został podzielony na dwie części. Cześć pierwsza składała się z tastingu tequil mixto oro, czyli tego co się nazywa złotą tequilą potocznie. W tym tzw. ślepym teście dowiedzieliśmy się tylko, że wszystkie tequile mieszczą się w tej samej klasie i kategorii cenowej. Wszystkie trunki zostały rozcieńczone w 50% wodą.

Testowane tequile to Olmeca Gold, Sierra Gold oraz Sauza Gold.

W drugim zestawie porównywaliśmy koniak, whiskey oraz dwa rodzaje tequili Reposado. W tym przypadku były to Martell XO, Chivas 18, Tezon oraz Don Julio. Niestety nie mieliśmy okazji żeby spróbować Tezon Blanco oraz Tezon Anejo.

Na sam koniec spróbowaliśmy Herradura Reposado. Niestety musimy zwrócić uwagę na ten element prezentacji. Ambasador Tezon negował zalety smakowe tequili Herradura, która nawet nie jest jeszcze obecna na polskim rynku. Wywołało to u nas efekt odmienny od zamierzonego. Rozumiemy, że każdy się boi konkurencji, ale rzucanie negatywnego światła na jedną z najstarszych, rodzinnych producentów tequili w całym Meksyku, z historią sięgająca aż do 1870 roku, przez markę założoną niespełna 10 lat temu przez duży koncern alkoholowy uważamy po prostu za niestosowny i nie taktowny.

Czy marka taka jak Tezon powinna atakować producenta, który pierwszy wprowadził kategorie Reposado w 1962 roku (czyli jakieś 30 lat przed powstaniem Tezon), a kilka lat później Extra Anejo? Można by wręcz powiedzieć że Tezon próbuje naśladować Herradurę. Bo jakże inaczej można wytłumaczyć fakt umieszczenia destylarni w tym samym regionie, w którym od ponad 100 lat znajduje się Casa Herradura? Odpowiedź na to pytanie pozostawiamy naszym czytelnikom.

My jesteśmy zdania, że im więcej dobrych trunków danej kategorii na polskim rynku, tym lepiej. Przecież tak naprawdę to chodzi o to, żeby konsument miał wybór a goście mogli znaleźć coś, co odpowiada osobistym gustom i smakom.

W niedalekim czasie powrócimy do tematu tequili oraz opowiemy o naszej wizycie w Green and Red Cantina w Londynie, która posiada w swojej kolekcji ponad 200 rodzaje tego trunku.

Dla osób zainteresowanych dalszym zgłębieniem tajników tequili polecamy stronę Tequila Source.

Salud!

One thought on “Tezon w Polsce

  1. Niestety Tezon póki co moim kubkom smakowym nic nie mówi, ale od przyjaciela rodziny otrzymaliśmy butelkę Herradura Repasodo i cóż, strzępić język i klawisze nie trzeba, tradycja w każdej kropli. Więc chyba lepiej docenić lata doświadczenia i niż zadzierać przysłowiowego nosa:). Herradura Repasado dla mnie numer jeden:)

    Lubię

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s