Zrób to sam – Tinctura lub Tynktura.

Tynktury
Tynktury

Tinctura (z łaciny) to nalewka. Ale w tym przypadku nie mamy na myśli tradycyjnie przygotowanej przez Polaków nalewki. Chodzi nam o pojęcie nalewki używanym w farmakologii. Tynktury w miksologi spełniają rolę taką jak przyprawy i esencje smakowe w gotowaniu. Za barem mogą być rewelacyjnym dodatkiem do koktajli, będąc substytutem dla bittersów. Tynktury dodaje się w bardzo małych ilościach, żeby dodać nowy wymiar smakowy i zapachowy do koktajli i drinków.

Pierwsze udokumentowane przepisy na tynktury dla barmanów pochodzą ze słynnej książki Jerriego „The Professor” Thomasa z 1862 roku zatytułowanej „The Bar-tender’s Giude or How to Mix Drinks”. Przepisy Jerrego Thomasa możecie przeczytać TUTAJ.

Thomas podaje przepisy na tynktury ze skórki cytryny, skórki pomarańczy, goździków, cynamonu, zioła angielskiego (All Spice), goryczki oraz na aromatyczną tynkturę. Problem mogą stanowić objętości, w jakich są podane przepisy. Większość z nich wykorzystuje JEDEN GALLON spirytusu czyli niecałe 4 litry oraz składniki smakowe, które są podawane w FUNTACH czyli około 1/2 kilo. Ciekawi jesteśmy na ile taka jedna partia starczała Thomasowi, ale zakładamy, że skoro w takich ilościach przygotowywał swoje tynktury to musiał ich używać w pokaźnych ilościach.

Postanowiliśmy, że w polskich realiach trzeba trochę zmniejszyć objętości. Poniżej podajemy przepisy na tinktury Thomasa zmodyfikowane na 200ml spirytusu.

Suszona skórka pomarańczowa
Suszona skórka pomarańczowa

Tinktura ze Skórki Pomarańczy.

24 gr suszonej skórki pomarańczy * (zmielone).

200 ml spirytusu (95 %).

Umieścić w szczelnym naczyniu na 10 dni.

Przecedzić i butelkować do użytku.

* Ponieważ nie można w naszym kraju dostać suszonej skórki z pomarańczy to trzeba ją przygotować we własnym zakresie. Umyte pomarańcze należy obrać ze skóry. Skórki pokroić w drobne paseczki i pozostawić w ciepłym i suchym miejscu na kilka dni. Ewentualnie można cały proces przyśpieszyć umieszczają skórki w suszarce do owoców LUB elektrycznym piekarniku z termoobiegiem ustawionym na 50 stopni.

Tinktura ze Skórki Cytryny.

Pokroić skórkę z cytryny na drobne kawałki.

Włożyć do szczelnego naczynia i zalać 200ml spirytusu (70%).

Zostawić aż skórka opadnie na dno.

Można używać bez filtrowania i odcedzania.

Tinktura z Goździków.

24gr zmielonych goździków podgrzać na patelni na małym ogniu aż się zrobią gorące.

Wsypać szybko do słoika lub innego naczynia.

Zalać 200 ml spirytusu (95 %).

Szczelnie zamknąć i odstawić na 10 dni.

Przelać do butelki i zakorkować.

Tinktura cynamonowa.

48 gr cynamonu włożyć do słoika z 200 ml spirytusu (95%).

Po 8 dniach przecedzić płyn.

Wypłukać słoik mała ilością spirytusu tak, żeby spłukać osad.

Przecedzić i wymieszać razem.

Ponownie przecedzić przez bibułę.

Ziele Angielskie
Ziele Angielskie

Tinktura z Zioła Angielskiego*.

Przygotować tak jak tynkturę z cynamonu, zamieniając cynamon na zioło angielskie.

* Zioło Angielskie to „All Spice” lub Pimento. Swoją nazwę zawdzięcza temu iż przypomina mieszankę pieprzu, goździków i gałki muszkatołowej.

Tynktura z Goryczki*.
Przygotować w ten sam sposób co tynktura z goździków.

* Niestety, na chwilę obecną nie udało nam się zdobyć tego składnika w Polsce. Jest on w ofercie firmy Kawon ale nie można go kupić przez ich sklep internetowy.

Aromatyczna Tynktura.

W tym przypadku podajemy oryginalne ilości.

28,35 gr (1 oz.) imbiru.
28,35 gr (1 oz.) cynamonu.
28,35 gr (1 oz.) skórki pomarańczowej.
28,35 gr (1/2 oz.) waleriany.
1893 ml (2 quarts) alkoholu.

Składniki macerować w zamkniętym naczyniu z alkoholem przez 14 dni, potem przefiltrować przez papier filtrowy.

Jak sam Thomas dodaje – ta tinktura jest czymś, co można dodawać do urozmaicenie ponczu na mleku i należy używać z umiarem. 10 kropli wystarczy na pint (0,56 litra) ponczu.

Polecamy eksperymentowanie z innymi smakami i składnikami przy robieniu własnych tynktur, zwłaszcza z ziół i przypraw, które są znane w naszym kraju np. tarnina, rumianek czy płatki róży. Tak naprawdę to jednym ograniczeniem jest nasza wyobraźnia.

Do odcedzania lub filtrowania naszych gotowych tynktur można użyć gazy lub filtra do wody typu „Brita”.

Na Zdrowie!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s