Wódka Orkisz

Orkisz

Pszenica orkisz (Triticum spelta L.), zwyczajowo nazywana szpelcem lub orkiszem była popularna w średniowieczu, obecnie rzadko uprawiana. Orkisz spożywany był w starożytności. W czasach rzymskich był posiłkiem gladiatorów i zawodników igrzysk.

Obecnie powierzchnia jego uprawy w Europie wynosi około 18 tys. hektarów. W Polsce uprawia się około 200–300 hektarów orkiszu, głównie w gospodarstwach ekologicznych.

Wódka ORKISZ produkowana przez Polmos Lublin jest wytwarzana w małych ilościach w procesie powolnej destylacji i dzięki temu charakteryzuje ją niezrównana łagodność, subtelny i niepowtarzalny smak. Najlepiej oddaje swoje walory w temperaturze 4-6 stopni Celsjusza.

Smak orkisza został doceniony w Stanach Zjednoczonych, gdzie wódka wyprodukowana z tego surowca zdobyła Złoty Medal na San Francisco World Spirits Competition w 2009 roku, spośród 700 kandydatów z 52 krajów.

Na Zdrowie!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s