Frangelico w Polsce

Frangelico
Frangelico

Od niedawna na polskim rynku dostępne jest Frangelico. To włoski likier orzechowy produkowany w regionie Piedmontu, w północnych Włoszech. Jego historia sięga XVII wieku i związana jest nierozłącznie z osiedlaniem się mnichów w tym rejonie.

Podania głoszą, że żyjący w górach pustelnik, zakonnik Angelico (Fra Angelico) był wielkim mędrcem i „znawcą” natury. Używał swojej wiedzy i umiejętności również do tworzenia niezwykłych „kompozycji” alkoholowych. Jedna z receptur została przygotowana z użyciem lokalnych orzechów, których w okolicy było pod dostatkiem. Dzisiejsza nazwa likieru jest uhonorowaniem jego osiągnięć.

Butelka Frangelico nawiązuje właśnie do tradycyjnego habitu mnichów związanego wokół sznurkiem.

Frangelico on the rocks
Frangelico on the rocks

Likier ten zawiera m.in. prażone włoskie orzechy laskowe, wanilie, kakao oraz kwiaty pomarańczy. Składniki te są blendowane z destylatem z orzechów laskowych. Destylat orzechowy powstaje w drodze infuzji z alkoholem i wodą, co jest rzadko stosowana metodą. Leżakowany jest w dębowych bęczkach, co dodaje mu złocistego koloru.

Frangelico, można kosztować jak digestif, z kawą, czyste, na lodzie lub w koktajlach. Sprawdza się również jako dodatek do potraw i deserów.

Poniżej dwa krótkie filmy, z letnimi drinkami na Frangelico w roli głównej.

Pamiętajcie, pijcie odpowiedzialnie!

Salute!

One thought on “Frangelico w Polsce

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s