Sezon rabarbarowy

Wraz z nadejściem wiosny nastał sezon na rabarbar. Należy się śpieszyć, ponieważ jest on bardzo krótko.

Rabarbar
Rabarbar

Surowy rabarbar jest cierpki i gorzki, jednak po podgrzaniu z dodatkiem cukru rabarbar nabiera wyśmienitego, słodko- kwaśnego smaku, który świetnie pasuje do koktajli.

Rabarbar to roślina pochodząca z Azji. Jego historia sięga zamierzchłej przeszłości, 5000 lat temu Chińczycy uprawiali ją do celów leczniczych. Prawdopodobnie z Chin trafił nad Wołgę, a stamtąd do starożytnej Grecji i Rzymu. Grecka nazwa rzewienia „rhabarbaros” oznacza „obcy znad Wołgi”. Rabarbar zawiera całą paletę cennych składników mineralnych, takich jak: potas, wapń, magnez, sod, żelazo, fosfor, witaminy z grupy B, witaminę C i karoten. Warto nadmienić, że zawiera również kwas szczawiowy, substancję którą należy spożywać w ograniczonych ilościach.

Oto przepis na przygotowanie rabarbarowej wódki, który pochodzi ze strony Australian Women’s Weekly. Efekt końcowy jest naprawdę ciekawy. Oczywiście zachęcamy do eksperymentowania z proporcjami żeby uzyskać efekt, który nam najbardziej odpowiada smakowo.

Wódka rabarbarowa

330 gr dojrzałego pokrojonego rabarbaru (waga po pokrojeniu)

110 gr cukru

60 ml wody

1 litr wódki

Do garnka wkładamy pokrojony rabarbar, wsypujemy cukier oraz wlewamy wodę. Składniki gotujemy, mieszając delikatnie żeby rozpuścić cukier. Po zagotowaniu należy zmniejszyć ogień i dusić przez 10-12 minut, aż rabarbar będzie miękki. Odstawić i schłodzić do temperatury pokojowej.

Gotowy zacier
Rabarbar z cukrem i wodą

Wszystko przelać do słoika i zalać wódką. Pozostawić na 4-5 dni, aż wódka przejdzie smakiem rabarbaru. Po tym czasie przecedzić wszystko przez gazę wyciskając cały sok z rabarbaru. Przelać do butelki i trzymać w lodówce.

Wódka z rabarbarem
Wódka z rabarbarem

Żeby zrobić syrop cukrowy o smaku rabarbaru wystarczy przygotować normalny syrop cukrowy, podusić w nim rabarbar i pozostawić do wystygnięcia. Odcedzić przez gazę i używać według potrzeb.

Poniżej film z restauracji Craigie on Main w Cambridge, Massachusetts w którym Tom Schlesinger-Guidelli przedstawia kolejny sposób robienia syropu rabarbarowego oraz podaje przepis na wyśmienity punch, w sam raz na plenerowe imprezy. (Podziękowania dla Fred Yarm z Cocktail Virgin za link)

Holenderska firma DeKuyper produkuje likier na bazie rabarbaru – Sour Rhubarb. Francuska firma Giffard również produkuje likier rabarbarowy – Rhubarbe.Obydwa likiery dostępne są w Polsce.

Dostępne są również bittersy rabarbarowe produkowane przez Fee Brothers. Pokazywaliśmy już jak Jamie Boudreau przygotowuje drinka z nimi TUTAJ.

Proponujemy spróbować wódki rabarbarowej w wariacji klasycznego koktajlu Moscow Mule.

Rhubarb Mule

Do szklanki typu collins wlać 30ml wódki rabarbarowej

wycisnąć 2 ćwiartki limonki i wrzucić do szklanki.

Szklankę napełnić lodem i dodać Ginger Beer do pełna.

TUTAJ na blogu Drinkdogma znajdziecie 3 ciekawe przepisy wykorzystujące surowy rabarbar, syrop rabarbarowy oraz gin aromatyzowany rabarbarem.

Polecamy również temat o rabarbarze założony na The Chanticleer Society, który znajdziecie TUTAJ.

Pamiętajcie, pijcie odpowiedzialnie!

Na Zdrowie!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s