Tasting Glenmorangie Single Malt

Dwa miesiące temu Alkoteka otrzymała zaproszenie i z wielką przyjemnością wzięliśmy udział w tastingu wyśmienitego Single Malt’a przeprowadzony przez Anabel Meikle – Sensory Experta z destylarni Glenmorangie. Spotkanie odbyło się w Międzynarodowej Szkole Barmanów i Sommelierów w Warszawie. W trakcie tego spotkania mieliśmy okazje spróbować głównej linii Glenmorangie, najnowszego produktu tej destylarni o nazwie Signet oraz 2 rodzajów Ardbeg Single Malt.

Glenmorangie & Ardbeg
Glenmorangie & Ardbeg

Historia produkcji alkoholu na miejscu obecnej destylarni sięga 1783 roku kiedy to na Morangie Farm powstał browar. W 1843 roku William Matheson zakupił 2 używane alembiki po produkcji ginu oraz wykupił licencje na produkcję whisky zamieniając browar w destylarnie . Produkcja pod nazwą Glenmorangie rozpoczęła się w 1849 roku .

Wszystkie whisky pochodzące z destylarni Glenmorangie to Single Malty. Woda do ich produkcji pochodzi ze źródła Tarlogie Springs, które mieści się powyżej destylarni. Jęczmień używany do produkowania Glenmorangie pochodzi wyłącznie od szkockich rolników. Alembiki używane do destylacji należy do jednych z najwyższych w Szkocji (8m) z szyjami o długości ponad 3 metrów. Według producenta to właśnie m.in. to powoduje że ich whisky jest bardzo lekka w smaku. Cały proces produkcji Glenmorangie jest przygotowywany przez 16 mężczyzn pracujących w destylarni zwanymi „The Sixteen Men of Tain”.

Glenmorangie Single Malt
Glenmorangie Single Malt

Każda odmiana zaczyna swój żywot jako ta whiskey, która leżakuje przez 10 lat w dębowych beczkach po bourbonie. Po tym czasie poszczególne rodzaje Glenmorangie leżakowane są w rożnych beczkach, które nadają im charakterystyczny kolor, smak i aromat. Sposób ich leżakowania jest jednak bardzo specyficzny.

The Original to produkt, który jest najbardziej znany i najdłużej produkowany. To 10-letnia whisky, która poddawana jest procesowi „chill filtering” . To proces filtrowania whiskey poprzez obniżenie jej temperatury do pomiędzy 2 i 6 stopni Celsjusza. Potem whisky jest filtrowana przez bibułę w celu usunięcia osadu. Efektem końcowym jest przeźroczysty płyn, który nie traci swoich walorów smakowych. Ta whisky jest butelkowana z 40% zawartością alkoholu.

The Lasanta leżakuje około dodatkowych dwóch lat w beczkach po Hiszpańskiej Sherry Oloroso. Lasante po celtycku znaczy ciepło i pasja. Ostatecznie jest butelkowana z 46% zawartością alkoholu i można w niej wyczuć nuty pomarańczy, rodzynek oraz marmolady. Świetnie nadaje się na aperitif.

The Quinta Ruban leżakuje około dwóch lat w beczkach po Porto. Jest butelkowana z 46% zawartością alkoholu i jest idealna jako digestif. Ruban w języku Gaelic znaczy „rubinowy”, można w niej wyczuć aromaty płonących świec, czekolady z akcentem mięty, orzechów, pomarańczy i mandarynki, nuty gałki muszkatołowej i drzewa sandałowego. W ustach aksamitnie gładka i długa. Dojrzewała 10 lat w beczkach po bourbonie i dodatkowo 2 lata w beczkach po porto. Nie filtrowana na zimno.

The Nectar D’ór leżakuje w beczkach po winie z regionu Sauternes we Francji. Ten „złoty nektar” dojrzewa 8 lat w beczkach po burbonie, a następnie 2 lata w wyselekcjonowanych beczkach po sauternie. Wyczuwalny aromat francuskiej cukierni, przepełnionej zapachem biszkoptu oraz tarty cytrynowej polanej kremem. Wyraźne wyczuwalne są również aromaty rodzynki, daktyli, imbiru, wiórek kokosowych i gałki muszkatołowej. Nie filtrowana na zimno.

Signet
Signet

Signet to wyjątkowo smaczny i oryginalny produkt. Pierwotny destylat jest przygotowywany w sposób podobny to ważenia piwa Guinness poprzez opalanie jęczmienia, który później jest używany do przygotowania zacieru do fermentacji. To jest flagowy produkt Glenmorangie.

Polecamy drinka o nazwie Signet Padovani autorstwa Xaviera Padovaniego z The Travelling Mixologists.

Niebawem opowiemy wam o drugiej części szkolenia poświęconego Ardbeg.

Pamiętajcie, pijcie odpowiedzialnie!

Slainte!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s