The Travelling Mixologists w Berlinie

Bar Convent Berlin 2009 tradycyjnie rozpoczął się imprezą w niedzielny wieczór. W tym roku był to wyjątkowy wieczór. Zaledwie kilka razy w roku udaje się zgromadzić w jednym miejscu wszystkich członków The Travelling Mixologists. Tym razem zamiast występu w małym barze, organizatrorzy BCB zdecydowali się na wynajęcie specjalnego miejsca na te niebywałe wydarzenie. Jedynym nieobecnym miksologiem był Michael Menegos.

Admirals Palast
Admirals Palast

Impreza odbyła się w Admirals Palast gdzie znajduje się (nieotwarty) jeszcze bar prowadzony przez Goncalo de Sousa Monteiro TM#2. W sumie na imprezie wraz z Travelling Mixologists pracowało 30 barmanów.

Praca za barem
Praca za barem

Organizatorzy zaaranżowali dwa główne bary oraz jeden mniejszy, na którym na zmianę urzędowali The Travelling Mixolgists. Dodatkową atrakcją był Absinthe Bar, w którym można było spróbować kilkadziesiąt rodzajów tego powracającego do łask trunku.

Absinthe Bar
Absinthe Bar

Oto krótki filmy przedstawiający panoramę z sali głównej tej imprezy. Poniżej przedstawiamy krótki film przedstawiający TM #12 czyli Stanislava Vadrnę podczas przygotowania jednego z naszych ulubionych koktajli czyli Sazerac’a.

W trakcie tego wieczoru mieliśmy również okazje zobaczyć z bliska oraz nakręcić dla was 2 filmy z pracy TM#13 czyli Hidetsugu Ueno. W pierwszym przygotowuje kule lodową, w drugim zaś jeden z jego słynnych diamentów lodowych. Więcej na temat Hidetsugu niebawem.

W trakcie tej imprezy była również okazja do nabycia ksiązki barmańskiej, która ponownie ukazała się w nowej, zaktualizowanej wersji. Dzięki wydawnictwu Mixellany Books należącym do Anistatii Miller i Jareda Browna, można nabyć jedną z najbardziej kultowych i rzadkich książek. Cała kolekcja składa się z 7 książek wydanych w latach 1903 – 1933 pod tytułem „Pioneers of Mixing at Elite Bars” przez American Travelling Mixologsists.

Pioneers of Mixing at Elite Bars
Pioneers of Mixing at Elite Bars

Na ten zestaw składa się:

Pioneers of Mixing Gins at Elite Bars

Pioneers of Mixing Rums at Elite Bars

Pioneers of Mixing Irish & Scotch Whiskies at Elite Bars

Pioneers of Mixing Cognac Brandy at Elite Bars

Pioneers of Mixing Whiskies – Ryes & Biurbons at Elite Bars

Pioneers of Mixing Liqueuer & Cordials at Elite Bars

Pioneers of Mixing Wine at Elite Bars

O jednej z tych książek wspominaliśmy niedawno odnośnie pierwszego znanego przepisu na koktajl o nazwie Cosmopolitan. Książka jest dobrze wydana i w zawiera 1 374 przepisy na koktajle. Ponieważ niektóre składniki oraz alkohole podane w tych przepisach są niedostępne w dzisiejszych czasach, wydawcy książki zaprosili Mylesa Daviesa, nagradzanego miksologa oraz barmana z wieloletnim stażem, do pomocy. Notatki Mylesa pomogły w opisaniu niektórych składników oraz zasugerowaniu współczesnych odpowiedników, co znacznie ułatwia wypróbowanie tych przepisów.

Widok na sale główną
Widok na sale główną

W poniedziałkowy wieczór grono Travelling Mixologists powiększyło się o jednego członka. TM #14 został nim Peter Dorelli, emetytowany barman, który przez większą część swojego życia był odpowiedzialny za główny bar w The Savoy Hotel w Londynie. Wieczór z TM był świetnym rozpoczęciem Bar Convent Berlin 2009.

Niebawem postaramy się przybliżyć to wyśmienite wydarzenie. Zachęcamy do obejrzenia najnowszego odcinka Oh Gosh! TV który jest krótkim podsumowaniem tegorocznego BCB.

Pamiętajcie, pijcie odpowiedzialnie.

Na Zdrowie!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s