Bar Convent Berlin 2009, cz. 1.

BCB Distillers Area
BCB Distillers Area

W tym roku, już po raz 3, gościliśmy na Bar Convent Berlin. Tegoroczna edycja przyciągnęła ponad 3400 osób. Nowa lokalizacja pozwoliła znacząco rozbudować te dwudniowe wydarzenie. W tym roku przygotowano 3 sceny, miejsce na tastingi oraz przestrzeń wystawienniczą, na której znalazło się 66 wystawców. Organizatorzy przygotowali również miejsce spotkań dla uczestników, gdzie mogli wymienić się doświadczeniami i nawiązać współpracę.

Scena Główna
Scena Główna

Zainspirowani godzinami otwarcia podobnego wydarzenia w Paryżu, czyli Cocktails Spirits, organizatorzy postanowili opóźnić czas otwarcia drzwi na BCB. W tym roku pierwsze wykłady rozpoczynały się w południe, a nie jak do tej pory o 10 rano. Program był tak napięty, że nie sposób było wziąć udziału we wszystkich prelekcjach oraz tastingach.

Dziedziniec
Dziedziniec

Pierwszego dnia organizatorzy nie przewidzieli tak dużego zainteresowania i przed wejściem utworzyły się kolejki spowodowane rejestracją uczestników.

W pierwszej relacji przybliżymy wystawców oraz kilka ciekawych trunków, które dane nam było próbować.

Distillers Area
Distillers Area

Oprócz wszystkich dużych graczy takich jak Diageo, Pernod-Ricard, Brown-Forman czy Beam Group, w tym roku w Distiller’s Area znalazły się produkty, które jeszcze nie dotarły na rynek polski, jak m.in.

Blue Gin
Blue Gin

Blue Gin to austriacki rocznikowy (vintage) gin, stworzony przez Hansa Reisetbauera, uznanego tworce eau de vie.

Pure Green
Pure Green

Pure Green Vodka to ekologiczna organiczna wódka produkowana przez szwedzką firmę we Francji. Cały proces jest poniekąd super przyjazny dla środowiska a nawet ich dystrybucja wykorzystuje ekologiczne pojazdy.

Bols Genever
Bols Genever

Bols Genever czyli protoplasta ginu. Mamy nadzieje ze kiedyś pojawi się w naszym kraju.

Mozart Dry
Mozart Dry

Mozart Dry to jeden z najciekawszych produktów, jakie poznaliśmy na tegorocznym BCB. Likiery Mozart kojarzyły nam się z ciężką słodyczą. Tym razem marka zaprezentowała Mozart Dry, czysty destylat o smaku gorzkiej czekolady, bez dodatku cukru. Likier stwarza nieograniczone możliwości do wykorzystania przez barmanów.

Pamiętajcie, pijcie odpowiedzialnie.

Na Zdrowie!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s