Bar Convent Berlin 2009 Dzień 1, cz. 2

W związku z dużą ilością wykładów nie było możliwości żeby przedstawić relacje ze wszystkich wydarzeń, które miały miejsce na BCB. Oto pierwsza z naszych relacji.

Ian Burrell jako Tom Bullock
Ian Burrell jako Tom Bullock

Rum Cocktails by Tom Bullock’s Ideal Bartender with Ian Burrell.

Ian Burrell to człowiek znany jako The Rum Ambassador. Jest jednym z największych autorytetów w tej dziedzinie na świecie. Jest również organizatorem The Rum Experience w Londynie, o którym pisaliśmy pod koniec zeszłego roku. TUTAJ znajdziecie te wpisy.

Tym razem Ian przybrał postać Toma Bullocka (dosłownie wystąpił w przebraniu), jednego z pierwszych czarnoskórych barmanów w Stanach Zjednoczonych, który pracował w St. Louis Country Club i obsługiwał m.in. pradziadka poprzedniego prezydenta USA Georga Busha. Tom Bullock wydał również książkę „The Ideal Bartender” w 1917 roku.

Ian opowiadał o tym, jakich składników używano w tamtych czasach oraz przygotował kilka koktajli z książki Toma. Cała książkę można ściągnąć za darmo TUTAJ.

Charles Vexenat, Anistatia Miller & Jared Brown
Charles Vexenat, Anistatia Miller & Jared Brown

Bariana – the Origin of French Cocktails with Charles Vexenat, Anistatia Miller & Jared Brown

Bariana to pierwsza francuska książka barmańska napisana przez Charles Fouquet i wydana w 1896 roku. Wydawnictwo Mixellany niedawno wydało jego angielską wersję, którą opracował Charles Vexenat. W trakcie prezentacji cała trójka opowiadała o tym, jak w połowie 19-tego wieku wyglądała kultura koktajli w Paryżu oraz we Francji. Słynny bar Fouqueta nadal funkcjonuje w Paryżu. Podczas zbierania informacji do książki Charles odwiedził bar Fouquet z nadzieją, że zbierze jakieś ciekawe informacje, niestety jego pracownicy nie wiedzieli że Fouquet był autorem pierwszej francuskiej książki barmańskiej. Okazuje się, że w czasie kiedy ukazała się książka, koktajle były niesamowicie popularne we Francji. Częściowo przyczyniła się do tego filoksera, która zdziesiątkowała produkcje wina oraz koniaku. Fouquet nie tylko tworzył ciekawe koktajle, ale również promował sztukę barmańską, a nawet sprzedawał sprzęt barmański w swoim lokalu.

Oto film przedstawiający jak Charles Vexenat przygotowuje Mint Julep a’ la Fouquet. Cała widownia otrzymała małą próbke do skosztowania.

Mint Julep a la Fouquet

5-6 Mint Leaves

30ml Yellow Chartreuse

30ml Courvoisier VSOP

Poniżej kilka receptur na koktajle pochodzące z tej ksiązki.

Martini a la Fouquet

4 dash Angostura Orange Bitters

2 dash La Fee White Absynth (Ricard)

3 dash Cartron 40% Curacao

3 dash Creme de Noyaux

30ml Antica Formula Vermouth

30ml Plymouth Gin

Whiskey Flash

1 barspoon Powdered Sugar

10ml Lemon Juice

20ml Pineapple Juice

30ml Dewar’s Scotch Whisky

30ml Water

Wszystkim osobom zainteresowanym barmaństwem gorąco polecamy Barianę. Na stronie Mixellany Books jest dostępna w dwóch wersjach językowych : angielskiej i francuskiej.

Marcin Kasprzycki, Martin Batha & Zoltan Nagy.
Marcin Kasprzycki, Martin Batha & Zoltan Nagy.

Obscure Spirits from the East with Zoltan Nagy, Martin Batha & Marcin Kasprzycki.

W tym roku na BCB zaplanowano akcent wschodnio- europejski w formie panelu dyskusyjnego na temat ciekawych alkoholi. Obscure Spirits from the East odbył się z udziałem Zoltana Nagy’ego, Martina Bath’a i Marcina Kasprzyckiego z Locostacji . Przedstawiali oni Palinkę, Becherówkę oraz Krupnik.

Pamiętajcie, pijcie odpowiedzialnie!

Na Zdrowie!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s