Jim Murray’s Whisky Bible 2010

Jim Murray
Jim Murray

Na zaproszenie Ballantine’s Finest, Polskę odwiedził Jim Murray, jeden z największych autorytetów i znawców whisky na świecie. Spotkanie odbyło się w warszawskim barze Paparazzi. Jim promuje obecnie 7 edycję swojej książki „Whisky Bible”, w której ocenia ponad 3850 whisky z całego świata. Do przygotowania tej edycji Jim Murray’s ocenił niecałe 950 nowych trunków, co oznacza, że od ostatniego wydania książki, Jim przetestował prawie tysiąc, nowych dla niego, whisky. Ballantine’s Finest po raz drugi z rzędu została wybrana Whisky Roku w kategorii Scotch Standard Blended Whisky.

W trakcie spotkania z Jimem mieliśmy okazję, w zupełnie nowy dla zebranych sposób, degustować whisky. Jim ma bardzo rygorystyczne wymagania jeśli chodzi dotyczące tastingu whisky. Zainteresowanym polecamy zapoznać się z zaleceniami tastingu whisky polecanymi przez Murray’a, które możecie znaleźć TUTAJ w formacie pdf. W skrócie możemy powiedzieć, że przed tastingiem Jim pozwala tylko i wyłącznie na picie czarnej kawy bez cukru. To ma służyć oczyszczeniu kubków smakowych i wypłukaniu jakichkolwiek pozostałości poprzednich posiłków. W trakcie samego tastingu Jim absolutnie nie pozwala na picie czystej wody lub dodawanie jej do whisky. Jak sam twierdzi whisky o mocy 40% ABV już zawiera 60% wody, więc po co dodawać więcej? Kolejną ciekawostką jest fakt, że whisky należy degustować w temperaturze ciała aby ukazać, jaka jest różnica pomiędzy próbowaniem whisky w temperaturze pokojowej i temperaturze ciała Jim zastosował …….. fortel.

Wszyscy uczestnicy otrzymali 2 kieliszki ze złotym szkockim trunkiem. Każdy z kieliszków był oznakowany. Najpierw smakowaliśmy pierwszy kieliszek i Jim zapytał uczestników o ich zdanie na temat aromatu i smaku tego trunku. Potem przeprosił wszystkich za to, że zapomniał powiedzieć o najważniejszej rzeczy, a mianowicie że kieliszek należy trzymać w dłoni pomiędzy palcem serdecznym i środkowym tak żeby leżał w naszej dłoni, która będzie podgrzewała jego zawartość. Drugą dłonią zatkaliśmy kieliszek i trzymaliśmy przez kilka minut na klatce piersiowej. Potem przystąpiliśmy do smakowania drugiego trunku i dyskusji o miejscu pochodzenia. Następnie Jim poinformował wszystkich, że jeden i drugi trunek to ten sam Ballantine’s Finest pochodzący z tej samej butelki.

W książce Jima wszystkie oceniane whisky otrzymują punktacje w skali od 0 – 100 w tym, że jest ona równo podzielona pomiędzy nose (nos/zapach), taste (smak), finish (zakończenie) i balance (równowaga), czyli po 25 punktów na każdy. Trunki, które otrzymały powyżej 80 punktów Jim uważa za warte polecenia.

Wszystkie opisy przedstawione są w prosty i zrozumiały sposób. Jim nie podaje żadnych cen w swojej książce więc czasami zakup wybranej whisky może być nie lada wydatkiem.

Jedynym mankamentem całej książki jest to że jest ona niewielkiego, kieszonkowego formatu, co sprawia, że czcionka jest mikroskopijnych rozmiarów ale za to można ja spokojnie zabierać na zakupy.

Jim Murray’s Whisky Bible 2010 jest do nabycia bezpośrednio na jego stronie whiskybible.com w cenie 10,99 GBP.

Pamiętajcie, pijcie odpowiedzialnie.

Slainte!

2 thoughts on “Jim Murray’s Whisky Bible 2010

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s