Bar Convent Berlin 2009 Dzień 1, cz. 3

Tegoroczne BCB obfitowało w ciekawe wystąpienia. Tym razem o Cool Tools! Angusa Winchestera i innych.

Cool Tools with Angus Winchester
Cool Tools with Angus Winchester

Angus Winchester to znakomity mówca, zawsze występuje ze stoperem w ręku. Jest jednym z najbardziej znanych barmanów na świecie. Pracuje w branży gastronomicznej ponad 20 lat. Niedawno został ambasadorem Tanqueray Gin. To również główny promotor konkursu World Class. W tym roku na BCB pokazał kilka oryginalnych narzędzi barmańskich oraz gadżetów, które mogą ułatwić prace barmana. Zaprezentował pokrótce 3 tematy z dziedziny neuro- lingwistycznego programowania zaznaczając jego praktyczne zastosowanie w pracy za barem. Nie zabrakło również ciekawych koktajli. Oto i one:

Swizzle

Koktajle tego typu przygotowywane są poprzez mieszanie koktajlu w szklance wypełnionej kruszonym lodem lub pudrem lodowym, przy użyciu „swizzle stick” czyli gałązki z drzewa tropikalnego. Trzymamy go między dłońmi i kręcimy. W poście o Travelling Mixologists w Berlinie można zobaczyć jak Stanislav Vadrna czyli TM#12 używa właśnie takiej gałązki.

Swizzle

50ml Stażony Rum

25ml Świeży sok z limonki

15ml Falernum

15ml Syrop cukrowy

1 dash Bitters

Do szklanki wypełnionej kruszonym lodem bądź śniegiem dodajemy po kolei wszystkie składniki, swizlujemy za pomocą ‚swizzela’ i dopełniamy lodem.

Glorious Martini (Yukiyo Kurihara, Tokyo)

Tutaj ciekawostką była crusta przygotowana z czarnego cukru pochodzącego z Japonii.

40ml Gin

5ml Grand Marnier

1tsp Galliano

10ml Świeży sok z cytryny

5ml Monin Rose Syrup

Do schłodzonego kieliszka koktajlowego przyozdobionego krustą z czarnego i białego cukru, przelewamy wyszejkowane składniki.

The Winchester (Brian Miller, NYC)

Znane są dwie historię wyjaśniające nazwę koktajlu. Pierwsza jest taka, że drink Winchester wziął swoją nazwę od rodzaju broni, a druga podaje, że swą nazwę przyjął od nazwiska mówcy.

The Winchester jest dowodem na to, że mieszanie kilku marek tej samej kategorii alkoholu przynosi zaskakujące efekty. Koktajle Tiki znana są z mieszanie kilku marek rumu.

25ml Tanqueray London Dry Gin

25ml Old Tom Gin

25ml Miller’s Westbourne Strength Gin

20ml sok z limonki

20ml sok grejfrutowy

20ml St. Germain elderflower liqueur

15ml grenadina

5ml syrop imbirowy domowej roboty

1 dash Bitters

Red Eye Martini

Do stworzenia tego koktajlu potrzebny nam jest „pistolet do wędzenia” zwany „smoking gun”, który pozwala na „uwędzenie” drinka poprzez wpuszczenie dymu do shakera.

50ml Genever

10ml Słodki Wermut

Dash bitters

Drewno lub zioła własnego wyboru

Wszystkie składniki umieszczamy w szklanicy. Do kubka dodajemy dym z wybranego drewna. Mocno szejkujemy i przelewamy do kieliszka koktajlowego.

Ben Reed & IP Bartenders
Ben Reed & IP Bartenders

Understanding Your Back Bar with Ben Reed and IPBartenders

IPBartenders pokazali jak dobrze przygotować i wyposażyć back bar, czyli jedno z najważniejszych miejsc w każdym barze. Back bar to miejsce, które widzą przede wszystkim klienci i jest wizytówką baru. To jaki asortyment posiada bar decyduje o tym jakie drinki może przygotować oraz jakiej jakości. Niekoniecznie trzeba posiadać olbrzymi asortyment napojów alkoholowych, najważniejsze, by był dobrze zaplanowany i uzasadniony.

W trakcie swojego występu panowie częstowali koktajlami przygotowanymi na drogich i znanych składnikach oraz tańszych odpowiednich. Skupili się na standardach takich jak Margarita czy Sidecar. Nie sugerowali co jest lepsze, lecz poddali wiele sytuacji pod rozwagę przy projektowaniu back baru.

Jonathan Downey & Helmut Adam
Jonathan Downey & Helmut Adam

Playing Global – How to Run High End Bars Effectively Helmut Adam in discussion with Jonathan Downey

Jonathan Downey to londyński przedsiębiorca gastronomiczny. Stworzył i otworzył wiele nagradzanych barów jak m.in. Trailer Happiness, The Player, Milk n Honey i Match Bar Group. Jonathan opowiadał o tym, co jest najistotniejsze przy tworzeniu lokali oraz o tym, czym się kieruje zarządzając lokalami. Jego zdaniem jedną z najważniejszych rzeczy są przede wszystkim ludzie, których zatrudniasz. A wie o czym mówi. Jeden z jego lokali, w pewien wtorkowy wieczór, tej jesieni, miał ponad 60 000 GBP obrotu! Sami przyznajcie, że jest to imponująca suma.

Pamiętajcie, pijcie odpowiedzialnie!

Na Zdrowie!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s