Bar Convent Berlin 2009 Dzień 2, cz. 1

Po krótkiej przerwie wracamy do relacji z Bar Convent Berlin 2009. Dzień drugi konferencji był pełen ciekawych wystąpień. Z wielu wystąpień staraliśmy się wybrać te, których nie mogliśmy opuścić.

Foodpairing – The Fast Way to New and Surprising Cocktails with Bernard Lahousse.

Bernard Lahousse
Bernard Lahousse

Foodpairing.be to strona, z której korzystamy od dłuższego czasu. Nie mogliśmy nie pójść na wykład współzałożyciela strony. Było to jedna z ważniejszych wydarzeń na BCB.

Foodpairing to naukowe dobieranie składników według ich głównych składników aromatycznych. Bernard pokazał w jaki sposób, przy wykorzystaniu strony można tworzyć nowe i zaskakujące kombinacje w w przygotowaniu oryginalnych koktajli.

Informacje zawarte na stronie można używać na 3 sposoby:

1. Tworzenie nowych kombinacji smakowych np. gin z żurawiną.

2. Pomostowe łączenie składników jeśli do siebie nie pasują np. jeśli chcemy połączyć czosnek z czekoladą musimy znaleźć składnik, który ma coś wspólnego z jednym i drugim. W tym przypadku jest to kawa.

3. Zamienianie składników oraz wyszukiwanie składników, które są zamiennikami pod względem wspólnych składników aromatycznych.

Foodpairing.be
Foodpairing.be

Ostatnio na stronie Foodpairing pojawia się coraz więcej możliwości związanych z alkoholami więc zachęcamy do używania jej do tworzenia nowych i nietypowych koktajli. Jest ona również bardzo dobrym źródłem inspiracji przy gotowaniu. Wszystkie osoby zainteresowane pogłębianiem wiedzy w zakresie wiedzy na ten temat polecamy konferencje The Flemish Primitives, która odbędzie się  8 lutego 2010 roku w Belgii organizowana właśnie przez Bernarda.

Jack Daniels presents: The History of the Mint Julep

Jeff Arnett, Jared Brown & Anistatia Miller
Jeff Arnett, Jared Brown & Anistatia Miller

Jared Brown, Anistatia Miller and Jack Daniels Master Distiller Jeff Arnett.
Nie raz pisaliśmy o Mint Julep. Jest to drink, który ma bardzo długą historie. Jared Brown coraz bardziej zgłębia wiedzą na jego temat i zagłębia się w annały historii. W trakcie wystąpienia pokazał przepisy na Julepy z lat 1675- 1834 roku. Dowiedzieliśmy się również o medycznym zastosowaniu „julepów”. Słowo :julep” pochodzi prawdopodobnie z jeżyka perskiego i oznacza słodki syrop lub leczniczą ciecz o miłym smaku.

Systematic Approach to Tasting Spirits with Mark Ridgwell

Mark Ridgwell
Mark Ridgwell

Zupełnie nie wiedzieliśmy czego się spodziewać po tym dosyć naukowo brzmiącym temacie prezentacji. Okazało się, że Mark Ridgwell przedstawił niesamowite podejście do degustowania alkoholi i przekazywania informacji o alkoholach osobom, które nie wiele o nich wiedzą. Mark tłumaczył jak prostymi i zrozumiałymi dla laika słowami opisywać alkohol, jego walory smakowe i zapachowe by ominąć marketingowy określenia, które niewiele wnoszą do wiedzy o markach. Mark opowiadał o tym, jak człowiek postrzega smak i zapach oraz jak wykorzystać je w połączeniu ze wzrokiem przy ocenianiu alkoholu, wszystko po to, by tworzyć trendy wśród konsumentów. Bardzo dużo czasu poświecił roli słownictwa używanego do opisywania trunków oraz tego, że powinno one być proste i zrozumiałe, a nie udziwnione i snobistyczne.

W następnym odcinku przedstawimy wam ostania relację z BCB 2009.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s