Bacardi Superior Rum Global Legacy Cocktail Competition w Barcelonie.

Barcelona to niezwykle klimatyczna metropolia Hiszpanii, która jest wielką atrakcją turystyczną dla wszystkich pasjonatów podróży spragnionych niepowtarzalnych wrażeń. Stosunkowo niedawno była również miejscem, w którym odbyło się niezwykle istotne wydarzenie dla globalnej kultury sztuki barmańskiej.

Oval Room w Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC)
Oval Room w Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC)

Otóż 28 kwietnia miał miejsce pierwszy finał ogólnoświatowego konkursu Bacardi Superior Rum Global Legacy Cocktail Competition. Alkoteka.pl, jako jedyne polskie medium bezpośrednio uczestniczyło w jednym z najważniejszych konkursów barmańskich tego roku!

W niesamowitej lokalizacji jaką jest Oval Room w Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), rywalizowali między sobą reprezentanci 10 krajów – Belgii, Francji, Niemiec, Indii, Meksyku, Holandii, Rosji, Hiszpanii, Stanów Zjednoczonych oraz Wielkiej Brytanii. Finaliści zostali wyłonieni z setek barmanów, którzy uczestniczyli w lokalnych eliminacjach.

Sędziowie - Stanislav Vadrma, David Cordoba, Séamus McBride, José Sánchez Gavito, Agostino Perrone
Sędziowie - Stanislav Vadrma, David Cordoba, Séamus McBride, José Sánchez Gavito, Agostino Perrone

W skład gremium sędziowskiego wchodziło 5 osób: StanislavVadrna – Analog Bar Academy, Agostino Perrone z Connaught Bar w Londynie, David Cordoba – BACARDI Global Brand Ambassador, José Sánchez Gavito – Maestro Ronero de BACARDI oraz Séamus McBride, BACARDI LIMITED, Chief Executive Officer.

Konkurs składał się z dwóch etapów. Pierwszy opierał się na tygodniowym pobycie w Londynie. W stolicy Anglii zawodnicy poddani byli serii szkoleń oraz warsztatów. Żaden z uczestników nieświadomy był tego, że każde jego posunięcie jest oceniane. Powiadomieni o tym zostali tuż przed wylotem na finał do słonecznej Barcelony.

Seamus McBride i finaliści.
Seamus McBride i finaliści.

W Hiszpanii odbywało się już wszystko w standardowym schemacie konkursu barmańskiego. Każdy z zawodników miał teoretycznie 7 minut na zaprezentowanie swojego koktajlu. Nikt jednak specjalnie nie zawracał sobie głowy tą zasadą. Wszyscy zgodnie przekroczyli limit czasowy opisując swoją unikatową kompozycję.

Nasz kraj również miał swój udział w finale pierwszej edycji tego prestiżowego konkursu. Zwycięzca Belgijskich eliminacji to Piotr Kuźmicki z baru Cocktails at Nine w Antwerpii.

Po zakończeniu części konkursowej została zaprezentowana nowa strona True Originals, która jest czymś w rodzaju portalu społecznościowego dla barmanów. W trakcie trwania obrad jury wszyscy goście pili koktajle na tarasie oraz mieli okazję żeby poznać stronę oraz zarejestrować się na niej. Polecamy to wszystkim naszym czytelnikom.

MarcBonneton
Marc Bonneton

Zwyciężył Marc Bonneton z L’Antiquaire, Lyon. Jego koktajl stanie się kolejnym klasykiem w serii BACARDI original cocktail w towarzystwie takich słynnych koktajli jak BACARDI Mojito (1862), BACARDI Daiquiri, (1898), BACARDI Cuba Libre (1900) czy BACARDI Piña Colada (1922). Jego koktajl to Marco’s BACARDI Fizz.

Marco's BACARDI Fizz
Marco's BACARDI Fizz

Oto przepis:

Składniki:

50ml BACARDI Superior rum

40ml cream (śmietana)

15ml Green Chartreuse

15ml lemon juice (sok cytrynowy)

15ml lime juice (sok z limonki)

15ml sugar syrup (surop cukrowy)

1 egg white (białko)

Top with soda water (woda sodowa)

Metoda:

Wyszejkuj białko w szejkerze bez lodu (dryshake), dodaj wszystkie pozostałe składniki i szejkuj długo żeby spienić białko i śmietanę. Przecedź przez sitko do wysokiej szklanki i dopełnij wodą sodową.Udekoruj miętą.

Po kolacji nastąpiła kolejna niespodzianka. Została zaprezentowana nowa twarz kampanii Champions Drink Responsibly, którą jest znany tenisista Rafael Nadal. To właśnie on będzie promował kampanie, której poprzednią twarzą był Michael Schumacher. Po występie zespołu Flamenco uczestników odebrały busiki które przeniosły wszystkich na ostatni etap dnia. Wieczór zakończył się w klubie Opium usytuowanym na promenadzie Barcelońskiej.

Bacardi Superior rum Legacy Cocktail Competition Prize
Bacardi Superior rum Legacy Cocktail Competition Prize

Mamy nadzieje że w przyszłym roku Polska również stanie się uczestnikiem tego prestiżowego konkursu. Z informacji które udało nam się uzyskać przyszłoroczny finał ma się odbyć w Puerto Rico.

Wszystkim naszym czytelnikom odwiedzających Barcelonę polecamy wizytę w Casa Bacardi która znajduje się w miejscowości Sitges, miejscu narodzin Facundo

Bacardí Massó, twórcy rumu BACARDI. Casa Bacardi to Europejski odpowiednik BACARDI Museum w Puerto Rico.

* Już niebawem przybliżymy Wam sylwetki zawodników włącznie z Piotrem Kuźmickim. Śledźcie Alkoteka.pl…

Pij, odpowiedzialnie.

(Tekst – T.R., Zdjęcia – materiały organizatora)

One thought on “Bacardi Superior Rum Global Legacy Cocktail Competition w Barcelonie.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s