Kiedy znów zakwitną białe bzy…

„ Kiedy znów zakwitną białe bzy,
Z brylantowej rosy, z wonnej mgły,
W parku pod platanem
Pani siądzie z panem,
Da mu słodkie usta rozkochane”.
śpiewał Jerzy Połomski

Właśnie nadszedł ten czas i zachęcamy do przygotowywania soków i syropów z kwiatów bzu, które mogą być białe, fioletowe lub granatowe. Według informacji, które otrzymaliśmy od zaprzyjaźnionego eksperta, fioletowe kwiaty bzu mają najbardziej intensywny zapach, który może się przełożyć na smak.

Przepis jest bardzo prosty. Potrzebujesz:
– kwiaty bzu,
– wodę
– cukier
– cytryny
– kwasek cytrynowy.

Jeden z przepisów, który znaleźliśmy podaje następujące proporcje:

20 baldachów kwiatów z bzu
1 kg cukru
3 l wody
2 cytryny
2 łyżeczki kwasku cytrynowego.

Poniżej film, który dokładnie pokazuje jak należy przygotować syrop z kwiatów bzu.

Prześlij nam swoje przepisy na syrop z kwiatów bzu oraz drinki i koktajle (nie muszą być z alkoholem). Najciekawsze opublikujemy na stronie.

Pij odpowiedzialnie!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s