„Better Bar.” Zgłębiamy tajniki sztuki barmańskiej.

Better Bar
Better Bar

Spójrz na Bar z innej perspektywy! 30 maja 2011 w Centrum Techniki Kulinarnej „DORAM” przy ul. Racjonalizacji 5 w Warszawie odbędą się warsztaty skierowane do barmanów, kadry zarządzającej gastronomią oraz wszystkich pasjonatów barowego fechtunku – „Better Bar”. Zgłębiamy tajniki sztuki barmańskiej.

Na wydarzenie zaprasza DORA METAL.

Plan warsztatów:

12:00 – 13:00 Zabudowa baru a ergonomia pracy. Nowoczesne technologie i rozwiązania techniczne ułatwiające pracę za barem. – Grzegorz Braun (DORA METAL)

13:15 – 14:15 Lód – dusza koktajlu. Historia zastosowania lodu w sztuce barmańskiej. Znaczenie kształtu, wielkości i temperatury lodu oraz jakości wody z jakiej jest wytworzony. – Radek Wieczorek (Mixology/Cool Ice)

14:30 – 15:30 „Wstrząśnięte czy mieszane?” Charakterystyka komponentów koktajlowych a techniki ich łączenia. – Rafał Ciesielski (BarMagazyn.pl/ Gastro-Tech)

15:45 – 16:45 Modernistyczne techniki barmańskie. – Pianki, wędzenie, sorbety alkoholowe. – Tomasz Roehr (Alkoteka.pl/Bar Symposium Warszawa)

Better Bar - program
Better Bar - program

Partnerzy: BarMagazyn.pl, Alkoteka.pl, Bar Symposium, Mixology, Cool Ice, Open-bar.

Warsztaty przeznaczone wyłącznie dla osób pełnoletnich.

Zapraszamy wszystkich zainteresowanych – wstęp wolny.

***

Sylwetki prelegentów:

Grzegorz Braun– Product Manager ds. mebli i urządzeń BAR Line; główny specjalista ds. barów w Grupie DORA METAL.

Radosław Wieczorek – pasjonat sztuki barmańskiej; zawodowo: barman, charyzmatyczny szkoleniowiec. Założyciel firmy Mixology − Art of Cocktails − zajmującej się profesjonalnym „cocktail cateringiem”, szkoleniami barmańskimi, projektowaniem barów, dystrybucją mobilnych systemów barowych jak również szkoleniami dla firm alkoholowych w Europie. Współwłaściciel firmy Cool Ice, która jako pierwsza na polskim rynku uczyniła ze zwykłego zamrażania wody prawdziwą sztukę.

Rafał Ciesielski – miksologiczny pasjonat; bar manager i beverage manager odpowiedzialny m. in. za wdrożenie pionu barowo-alkoholowego przy otwarciach wielokrotnie nagradzanych londyńskich lokali – Le Café Anglais (London Restaurant of the Year 2008, Best Newcomer 2008 wg Tatler) i Lutyens Restaurant, Bar & Cellar Rooms ( The Best New Restaurant – Autumn 2009 wg Square Meal). Współtwórca magazynu internetowego poświęconego miksologii i „kulturze barowej” – BarMagazyn.pl. Obecnie projektuje i wyposaża bary, a także prowadzi szkolenia barmańskie w ramach projektu „Bar Solutions” firmy Gastro – Tech.

Tomasz Roehr – promotor kultury picia koktajli, sztuki barmańskiej oraz odpowiedzialnej konsumpcji alkoholu w Polsce. W 2008 roku założył pierwszy w Polsce blog poświęcony koktajlom – Alkoteka.pl , na którym promuje nowości rynku alkoholowego, światowe trendy oraz profesjonalne barmaństwo. W 2010 roku zorganizował Bar Symposium Warszawa, pierwszy event w Europie Wschodniej skierowany do środowiska barmańskiego. Od wielu lat jego pasją jest gastronomia oraz miksologia molekularna, historia koktajli oraz kolekcjonowanie starego sprzętu barmańskiego. Regularnie prowadzi kursy z miksologii molekularnej w MSBiS w Warszawie.

Better Bar”. Zgłębiamy tajniki sztuki barmańskiej. – 30 maja 2011, Centrum Techniku Kulinarnej „DORAM”, ul. Racjonalizacji 5, Warszawa.

Do zobaczenia!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s