Spotkanie z Frederikiem Olssonem – Ambasadorem marki Ballantine’s.

MIKSOLOGIA W WYDANIU BALLANTINE’S FINEST.
O flagowym produkcie marki Ballantine’s – Ballantine’s Finest – powiedziano i napisano już wiele. To jedna z najbardziej cenionych whisky na świecie,
trzykrotny lider w kategorii scotch standard blended whisky w prestiżowym przeglądzie Whisky Bible 2009, 2010 i 2011 przygotowywanym przez Jim‘a Murray’a. Ballantine’s Finest znajduje się w ścisłej czołówce największych światowych marek alkoholi i nie zwalnia tempa – wciąż zachęca do odkrywania niezwykłych tajemnic jakie kryje w sobie whisky!

Fredrik Olsson
Fredrik Olsson

W poniedziałkowe popołudnie, 16 maja 2011, Fredrik Olsson – Ambasador marki Ballantine’s znany z projektowania zaskakujących kreacji koktajlowych, autorytet z ponad 14-letnim doświadczeniem w dziedzinie maestrii barmańskiej – spotkał się z entuzjastami whisky, aby opowiedzieć o sztuce mieszania napojów alkoholowych.

W ramach 3-dniowej wizyty w Polsce, Fredrik przeprowadził szereg szkoleń z zakresu kultury koktajlowej w wybranych miastach: Warszawie, Wrocławiu i Krakowie. Napięty grafik ambasadora Ballantine’s poza spotkaniem z dziennikarzami obejmował także ekskluzywną sesję dla barmanów, oraz warsztaty dla wybranej grupy użytkowników FanPage’a „Ballantine’s w Polsce” (zbiorowość liczy już ponad 32 000 użytkowników!). Opowiadając o miksologii Olsson podkreślał swoje przywiązanie do klasycznego wariantu mieszania whisky. Namawiał przy tym do wyjścia poza schemat i podjęcia próby nadania klasyce nowego znaczenia poprzez dodawanie do koktajli nowych, innowacyjnych składników.

– Najważniejszym składnikiem dobrego koktajlu jest właściwie dobrany alkohol, dlatego na dzisiejsze spotkanie wybrałem whisky Ballantine’s Finest! Kolejny ważny element to ścisłe przestrzeganie receptury i miksowanie czyli sztuka prawidłowego łączenia składników w harmonijną całość, według ściśle określonych reguł – tłumaczył Fredrik, prezentując jednocześnie zza baru kilka podstawowych metod miksowania: metodę nalewania (nalewanie składników bezpośrednio na lód umieszczony w szklance), mieszania bezpośrednio w szkle (mieszanie wcześniej schłodzonych składników z lodem lub bez) i mieszania w szklanicy barmańskiej (mieszanie składników łyżką barmańską
w celu maksymalnego schłodzenia koktajlu, następnie przelanie do szkła bez lodu).

– Ostatni etap, dekorowanie, zależy już od indywidualnych upodobań artystycznych, warto jednak wykorzystać skórki cytryn czy pomarańczy a nawet cząsteczki owoców, z których składa się drink – kontynuował ambasador Ballantine’s.

Rekomendacje koktajlowe Fredrika Olssona:

Finest Lychee Tini
Finest Lychee Tini

Finest Lychee Tini

Szkło: Martini/Coupette

Składniki:

35 ml Ballantine’s Finest

15 ml Apricot Liqueur

5 ml syropu cukrowego

12.5 ml soku z cytryny

40 ml soku z lychee

Metoda: Shake and strain

Przygotowanie: Wszystkie składniki wlać do shakera, dopełnić lodem. Shake’ować energicznie i przelać do uprzednio schłodzonego kieliszka koktajlowego. Udekorować Physalis.

Finest Old Fashioned
Finest Old Fashioned

Finest Old Fashioned

szkło: Rocs/Tumbler

składniki

50 ml Ballantine’s Finest

3-4 krople Angostura Bitters

2 kostki cukru

12.5 ml likieru figowego

Dekoracja: Figa

Przygotowanie: Umieścić 2 kostki cukru w szklance do whisky i dodać 3-4 krople Angostura bitters. Następnie wlać 12.5 ml likieru figowego, rozgnieść wszystko końcowką łyżki barowej. Dodać 12.5 ml Ballantine’s do szklanki i lód w kostkach, całość mieszać jedną minutę łyżką barową. Proces powtórzyć 4 razy, aż w szklance znajdzie się cała miara Ballantine’s (50 ml).

Ballantine’s Classic Sour

Szkło: Short (Whisky)

Składniki:

40 ml Ballantine’s Finest

20 ml soku z cytryny

10 ml syropu cukrowego

Metoda: Shakowanie

Lód: Kostka

Przygotowanie: Wszystkie składniki wlać do shakera wypełnionego lodem (do pełna). Wymieszać je energicznie w shakerze do momentu, aż na ściankach zewnętrznych shakera pojawi się efekt zmrożenia. Przelać do szklanki wypełnionej po brzegi lodem. Dekorować cząstką cytryny (1/8).

Ballantine’s & Lemonade

Szkło: Short (Whisky)

Składniki

40 ml Ballantine’s Finest

Sprite/7up do uzupełnienia

Metoda: Budowanie

Lód: Kostka

Dekoracja: Cząstka cytryny (1/8)

Przygotowanie: Napełnić szklankę lodem, dodać whisky Ballantine’s i dopełnić lemoniadą. Przed podaniem zamieszać.

Finest Whisky Sour

Szkło: Rocs/Tumbler

Składniki:

50 ml Ballantine’s Finest

20 syropu cukrowego

35 ml musu z marakuji

3-4 krople Angostura Bitters

½ marakuji

białko pasteryzowane

Przygotowanie: Wszystkie składniki wlać do shakera, dopełnić lodem. Shake’ować przez 15 sekund i przelać do szklanki typu whisky, uprzednio wypełnionej lodem. Dekorować cząstką marakuji.

Pamiętaj, pij odpowiedzialnie!

Na Zdrowie!

(Tekst i zdjęcia – materiały prasowe Wyborowa S.A.)

One thought on “Spotkanie z Frederikiem Olssonem – Ambasadorem marki Ballantine’s.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s