The Japanese Way of the Cocktail

”A bar in the Japanese understanding means a unique world of details, precise service, thousands of shaking styles, ice diamonds serve in cocktails, different techniques of drink preparation, and dedication to this trade…” – Stanislav Vadrna

Japonia, czyli ‚kraj kwitnącej wiśni, to od lat wymarzony kierunek miłośników podróży. Państwo usytuowane u wschodnich wybrzeży Azji, ma potężny wpływ na życie chociażby Europejczyków. Przechadzając się po jakiejkolwiek rodzimej metropolii nie sposób jest nie zauważyć sushi barów, które w przeciągu kilku ostatnich lat wyrosły niczym grzyby na deszczu. To jest zaledwie jeden z wielu przykładów wpływu orientalnych trendów.

Kultura barmańska Japonii, to niesamowite zjawisko. Ogromne źródło wiedzy oraz inspiracji dla każdego człowieka, który odnajduję w tym fechtunku miłość, pasję oraz sens życia. Profesjonaliści z całego świata tłumnie przybywają do kraju kwitnącej wiśni, aby posiąść arkana tamtejszej sztuki barmańskiej.

Koktajle rozpoczęły być popularne w Japonii, w okolicach 1950 r. Osiągnęły swój największy punkt rozkwitu w roku 1964 wówczas, gdy odbywały się XVIII Igrzyska Olimpijskie w stolicy kraju, Tokio. Popularność stopniowo zakorzeniła się i kwitnąco uformował się unikatowy styl uprawiania sztuki miksologi. Rozwój napędzany był cechami charakteru oraz naturą Japończyków. To niesamowite przywiązanie do detali, perfekcja, spojrzenie na tematykę lodu i wyniesienie jej na inny, wyższy poziom. Umiłowanie tradycji oraz wszelkich innych przyświecających im wartości. W oczy rzuca się pokrewieństwo między japońskim barmaństwem, a rytuałem picia herbaty, z którego kraj dalekiego wschodu jest znany. Wszelkie prawa oraz zasady towarzyszące temu rytuałowi zostały przeniesione i wcielone w japońską sztukę barmańskie.

The tea ceremony requires years of training and experience.Despite the fact that all this art and various details represent nothing more than making and serving a cup of tea. What is extremly important however is – this act must be managed in most perfect, respectful, elegant and charming way possible.” Lafcadio Hearn

Gorąco polecamy książkę Stanislava Vadrny – ”Paparazzi Bar Book”, w której to autor obszernie rozwodzi się nad tą relacją w rozdziale zatytułowanym: ”The Way Of Tea – The Way Of The Cocktail”.

Podejście oraz filozofia postrzegania tego rzemiosła, pozwoliła japońskim barmanom stworzyć unikatowy styl, który ma bardzo duży wpływ na przedstawicieli tej sztuki z całego świata. Wielu wybitnych barmanów z całego świata inspiruję się technikami opracowanymi w kraju kwitnącej wiśni. Wystarczy chociażby spojrzeć na Stanislava Vadrne, Mariana Beke’a, Alexa Kratenę czy Erika Lorincza. Swój styl wynieśli na wyższy poziom, inspirując się orientalną filozofią koktajlu. Three Step Hard Shake, ice diamonds, free pouring, to tylko niektóre z wybitnych elementów japońskiej sztuki barmańskiej…

 Unikatowe techniki zostały opracowane przez wielkie osobistości japońskiego barmaństwa. Najbardziej niesamowite jest to, że barmani tworzący podwaliny dla tego rzemiosła, wciąż nieprzerwanie kontynuują spektakl dzierżąc w jednej dłoni Cobbler, a w drugiej szpikulec do lodu.

Każdy z barów ma swoją autonomię oraz czynnik, który wyróżnia go na tle innych miejsc. Do czołówki należą TENDER BAR, prowadzony przez człowieka, który włożył potężną pracę w rozwój japońskiej sztuki miksologii. Mowa oczywiście o Mr. Kazuo Uyeda. Jest właścicielem tego miejsca oraz dalej aktywnym barmanem. Ma 66 lat i od 40 pracuję w tej profesji. Środowisko dąży go ogromnym szacunkiem i dla japońskich barmanów jest wręcz ‚bogiem’! Opracował technikę, która praktykowana jest aktualnie na całym świecie… Hard Shake.

Polecamy jego książkę: ‚Cocktail Techniques’, gdzie dzieli się swoją wiedzą nabytą podczas wielu lat pracy.

Kolejnym miejscem, które zasługuję na wyróżnienie, to rzecz jasna HIGH FIVE BAR. Bar, w którym można się rozkoszować widokiem diamentów lodowych, przygotowywanych przez mistrza sztuki barmańskiej – Hidetsugu Ueno!

Kolejne miejsca zasługujące na wyróżnienie, to STAR BAR GINZA, prowadzony przez Mr. Kishi Hisashi, LITTLE SMITH BAR, gdzie szlagową postacią jest Mr. Fumiyasu Mimitsuka aka MIMI. DOULTON BAR prowadzony przez Mr. Minoru Kokuzawa. Ponad 70 letni barman, którego specjałem jest Martini Cocktail, przygotowywany bespośrednio w szkle…

”I personally believe the best cocktails in the world are to be found today in Japan – just lookat the number of Japanese bartendes taking prizes in cocktail – mixing contests throuhhout rhe world…’ Kazuo Uyeda 

Potwierdzeniem słuszności wyżej wymienionego cytatu wysnutego przez Kazuo Uyede, jest chociażby ostatnia edycja najbardziej prestiżowego konkursu barmańskiego na świecie. World Class Bartender Of The Year, to wydarzenie skierowane do najwybitniejszych przedstawicieli tego rzemiosła  z całego świata. W inicjatywę zaangażowane są tak wybitne postaci jak: Dale DeGroff, Peter Dorelli, Salvatore Calabrese, Hidetsugu Ueno czy Gary ‚Gaz’ Regan. Tegoroczny finał odbywający się w dawnej stolicy Indii, New Delhi zwyciężył Manabu Ohtake z Tower’s Bar Bellovisto w Tokio. 

W związku ze strasznymi kataklizmami i całą tragedią, która tak niedawno spotkała Japonię, Hidetsugu Ueno ciężko walczy o przetrwanie Bar High Five. Powstała inicjatywa dzięki której każdy z nas może pomóc Mr. Ueno i jego barowi. Pod tym adresem znajdziecie instrukcję jak dołączyć do inicjatywy: 

Zachęcamy do przeczytania rozmowy z Radkiem Wieczorkiem [Mixology.pl; Cool Ice;] oraz Marcinem Rogulskim [Jameson Brand Ambassador] o ich fascynującej podróży do Japonii oraz spotkaniu z Hidetsugu Ueno w Bar High Five.

(Tekst: A.G., Zdjęcia: Radek Wieczorek i Alkoteka.pl)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s