Relacja z VI Beskidzkiego Konkursu Młodych Barmanów

Jest chłodny czerwcowy wczesny poranek. Zimne powietrze nie zapowiada gorącego dnia. Dla wielu ten dzień – 3 czerwca AD 2011 – pozostanie w pamięci. Niektórzy będą wspominać te chwile po latach, przy okazji spotkań z kolegami. Może koś za kilkadziesiąt lat będzie opowiadał swoim wnukom, przeglądał pożółkłe fotografie. Pewnie będą i tacy, którzy ten dzień pozostawią w tym samym miejscu, do którego często trafia wyuczona na sprawdzian wiedza.

W oddali słychać pianie koguta, świergot rannych ptaszków, poranne rytmiczne uderzenia kościelnych dzwonów. Przyjemny, orzeźwiający wietrzyk pobudza nasze receptory nerwowe, delikatnie łaskocząc nasze włosy, muskając policzki. Trawa rośnie. Kwiaty budzą się z nocnego „zamyślenia”. Drzewa wyciągają swoje liście w stronę słońca. Gdzieś spoza dachów miejskich kamienic pojawiają się pierwsze życiodajne promienie naszej wspaniałej gwiazdy. To wszystko zwolna zagłusza hałas samochodów, stukot kół i pisk hamulców dojeżdżającego do stacji pociągu. Narasta gwar miejski. Z oddali dochodzi huk przelatujących po niebie samolotów. Gdzieniegdzie dochodzi rytmiczny stukot kobiecych obcasów. Wszystkie te dźwięki mieszają się ze sobą tworząc pewną miejską harmonię.

Tak, miasto się budzi.

W samym centrum pięknego Cieszyna, u zbiegu ulic Wojciecha Korfantego i Jana Kochanowskiego, przy placu Księdza Józefa Londzina, w najwspanialszej w powiecie placówce oświatowej, właśnie w Zespole Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych im. Macierzy Ziemi Cieszyńskiej rozpoczyna się VI Beskidzki Konkurs Młodych Barmanów.

Na podwórze szkolne zajeżdżają delegacje z wielu szkół województwa śląskiego, kraju a nawet z zagranicy. Witamy gości z Katowic, Gliwic, Rudy Śląskiej, Siemianowic Śląskich, Częstochowy, Myślenic, Krakowa, Nowego Sącza, Wadowic i Gorlic.

Witamy nasze zaprzyjaźnione szkoły z Trzyńca w Republice Czeskiej, Wisły, Bielska-Białej. Witamy wreszcie przedstawicieli centrum – ze szkoły w Łodzi oraz z drugiego krańca Polski, z jakże odległego Białegostoku. Niezwykłe.

Z lekka w powietrzu zaczyna być wyczuwalna woń stresu, zdenerwowania, obawy. Czy wszystko pójdzie dobrze, czy wszystko się uda tak jak sto tysięcy razy udawało się w czasie przygotowań. Czy dostanę punkty karne, czy zmieszczę się w czasie. Wreszcie czy mój drink będzie najlepszy, czy pokażę wszystkim że to właśnie ja jestem dziś najlepszy.

Po krótkiej odprawie podczas której omówiony został regulamin oraz wylosowane numery startowe pora rozpocząć zawody.

Jest godzina 10:03:00 czasu wschodnioeuropejskiego. START

Zawodnicy wykonują po dwie kategorie napojów mieszanych, w czasie jednego wystąpienia. Najpierw SHORT FANCY DRINK a po nim od razu SOFT DRINK SMOOTHIES.

Będą używać wspaniałych pełnowartościowych produktów dostarczonych przez naszych sponsorów:

BROWN FORMAN POLSKA SP. Z O.O. (produkty alkoholowe, upominki)
REPREZENTUJE PIOTR SARGA
CENTRUM WINA SP. Z O.O. (MONIN syropy bezalkoholowe)
GRUPA MASPEX WADOWICE (soki TYMBARK OWOCE ŚWIATA, upominki)
RED BULL SP. Z O.O. (Red Bull, oprawa muzyczna)
REPREZENTUJĄ: RAFAŁ NIEMCZYK, oraz DJ RUDI

Mogli również zasięgnąć wiedzy w doskonałych podręcznikach które dostarczyło

WYDAWNICTWO REA Sp.J. (albumy i podręczniki branżowe)

Sala pełna, publiczność dopinguje młodych barmanów, owacje na stojąco i siedząco. Drinki kolorowe, fantazyjne, piękne. Dekoracje bardzo zaawansowane technicznie, z niespotykanych w tej części świata owoców, warzyw, ziół. Misternie upięte, dopracowane, wygłaskane. Coś fantastycznego.

A technika pracy. Profesjonalizm, fachowość, zawodowstwo. Najlepsi barmani świata nie powstydziliby się takiego stylu pracy. No może tylko ktoś przestawił zegar, który zbyt szybko odmierza czas.

Dużo pracy. 27 uczestników. Jednak panowie barmani z Stowarzyszenia Polskich Barmanów, którzy co roku są obecni wspaniale czuwają nad przebiegiem konkursu. Wszystko chodzi jak w szwajcarskim zegarku. Doświadczenie, profesjonalizm, najwyższa jakość. Byli to m.in.:

  1. BOGDAN GAŁUSZKA który w sposób szczególny wspiera i pomaga w organizacji całego przedsięwzięcia,
  2. PIOTR DZIADKOWIEC
  3. JACEK HANZEL
  4. KRZYSZTOF MICHALAK
  5. ROBERT DZIACKO
  6. GRZEGORZ CIEMAŁA
  7. SYLWESTER OCHMAN

Dla wszystkich gości uczniowie pod kierunkiem sympatycznych pań nauczycielek przygotowali przytulną kawiarenkę. Można przysiąść przy gorącej kawie, połasuchować wśród przednich ciast i słodyczy. I być może przede wszystkim odetchnąć trochę, odpocząć, nabrać sił. Dla gości którzy mają dobry układ z kuchnią znajdzie się nawet jakiś obiad. Pewnie nie Chateaubriand ale jakiś kotlet z ziemniakami się trafi. Tutaj gorące podziękowania dla:

  • mgr URSZULI ZWARDOŃ,

  • mgr MARZENY SOKOŁOWSKIEJ,

  • mgr ELŻBIETY MACURY,

  • mgr BOŻENY PIESZKI oraz

  • naszej wspaniałej Pani Tereski Jakubowskiej, która ten schab i ziemniaki kupiła.

Nie sposób zapomnieć tutaj o wielkich rzeczach które zrobił Pan Dyrektor Leszek Pindur wraz ze swoją załogą. Można powiedzieć, że to oni dokręcili ostatnią śrubkę i dopięli ostatni guzik.

Nie zapomnimy również o Pani Dyrektor Liliannie Zemła, która roztoczyła swoje matczyne ramiona nad nami wszystkimi. Bardzo dziękujemy.

Podziękowania również dla wszystkich osób, które choćby w najmniejszym stopniu przyczyniły się do powodzenia tego projektu. Wszystkim, wszystkim SERDECZNIE DZIĘKUJEMY.

Zdenerwowanie sięga szczytu. Temperatura mimo pochmurnego nieba wzrasta z każdą chwilą. Rywalizacja zakończona. Pora na ogłoszenie wyników i rozdanie nagród, które zostały zakupione dzięki wsparciu finansowemu Powiatu Cieszyńskiego.

Laureatami zostali:

kategoria SOFT DRINK SMOOTHIES

I Miejsce Robert Bara
Zespół Szkół Zawodowych im. Kazimierza Pułaskiego w Gorlicach; GORLICE

UROK TROPIKU

3,75 cl Passion Fruit Monin Puree,

1 cl Syrop Różowy Grejpfrut,

1 cl Sok zCytryny,

4 cl Sok Pomarańcza 100%,

3 cl Sok Jabłko Champion Z Miąższem,

2 cl Sok Owoce Świata Kaktus

II Miejsce Krzysztof Zemanek
Zespół Szkół Gastronomicznych i Handlowych; BIELSKO-BIAŁA

FLOWER POWER

3,5 cl Sok Tymbark Owoce Świata Limonka

3,5 cl Sok Tymbark Owoce Świata Kaktus

3 cl Sok z cytryny

2 cl Syrop Monin Green Apple

1,5 cl Monin Puree Owocowe Passion Fruit

2 cl Monin Puree Owocowe Banana

III Miejsce Adam Bac
Zespół Szkół Ekonomiczno – Usługowych im. Króla Stanisława Augusta Poniatowskiego; GLIWICE

BACINI

2 cl Red Berries Puree

3 cl Tymbark Grapefruit Czerwony

7 cl Owoce Świata Żurawina

2 cl Monin Syrop Cucumber

0,5 cl Sok z Limonki

IV. Marek Wigłasz
Zespół Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych im. Macierzy Ziemi Cieszyńskiej; CIESZYN

QUEEN OF THE TASTE

1 cl Monin Puree Coconut

5 cl Monin Puree Strawberry

5 cl Sok Pomarańczowy

1,5 cl Sok cytrynowy

1 cl Monin Syrop Lychee

1 cl Monin Syrop Mango

V. Miejsce Krzysztof Bajerski
Zespół Szkół Nr 1 im. Komisji Edukacji Narodowej; NOWY SĄCZ

SOFT „APPLE PIE” BLEND (receptura na 4 porcje)

½ szt Brzoskwinia z puszki

½ plastra Ananas z puszki

½ szt Jabłko świeże

12 cl Śmietanka 18%

1 cl Konfitura Żurawinowa

10 cl Monin Puree Owocowe – Red Berries

10 cl Syrop Monin Apple Pie

Kategoria SHORT FANCY DRINK

I. Miejsce Krzysztof Zemanek
Zespół Szkół Gastronomicznych i Handlowych; BIELSKO-BIAŁA

HEARTS BRAKER

3 cl Finlandia Fusion Lime

1 cl Sok Tymbark jabłko 100%

1 cl Sok Tymbark Owoce Świata Limonka

1,5 cl Sok z cytryny

1 cl Syrop Monin Mango

1 cl Syrop Monin Fruit de la Passion

II. Miejsce Robert Bara
Zespół Szkół Zawodowych im. Kazimierza Pułaskiego w Gorlicach; GORLICE

MARZĄC O TOBIE

1,5 cl Jack Daniel’s Tenneesee Whiskey

2 cl Finlandia Vodka (Czysta)

1,5 cl Likier De Kuyper Peach Tree

2 cl Sok Jabłko 100 %

0,75 cl Syrop Amaretto

1 Sok z Cytryny

III. Miejsce Markéta Franková

Soukromá Střední Škola Třineckých Železáren, TŘINEC, CR

PASSION BERRY

2 cl Findlandia vodka Cranberry

1 cl Likier de Kuyper curacao triple sec

1 cl Passion fruit – sirup Monin

4 cl Classic pomarancza 100 %

0,5 cl Limety fresh

1 łb. Ostružinového sirupu Monin

IV. Miejsce Janusz Markiel
Zespół Szkół Gastronomicznych i Handlowych; BIELSKO-BIAŁA

GOBLIN FANTASY

2 cl Finlandia Fusion Mango

1 cl Likier De Kuyper Butterscotch Caramel

1,5 cl Likier De Kuyper Peach Tree

1,5 cl Sok z cytryny

2 cl Sok Tymbark Owoce Świata Kaktus

0,5 cl Syrop Monin Fruit de la Passion

V. Miejsce Paweł Kowalczyk
Zespół Szkół im. A. Średniawskiego w Myślenicach; MYŚLENICE

FINOFRUIT

2 cl Finlandia Lime

2 cl Triple Sec (De Kuyper)

1 cl Syrop Fruit De La Passion – Marakuja (Monin)

4 cl Sok Limonka (Tymbark – Owoce Świata)

Nagroda za NAJLEPSZĄ TECHNIKĘ PRACY

Janusz Markiel
Zespół Szkół Gastronomicznych i Handlowych; BIELSKO-BIAŁA

Nagroda za NAJBARDZIEJ PROFESJONALNĄ DEKORACJĘ w kategorii Soft Drink Smoothies

Krzysztof Zemanek
Zespół Szkół Gastronomicznych i Handlowych; BIELSKO-BIAŁA

Zwycięzcy szczęśliwi. Ich opiekunowie pewnie jeszcze bardziej. Radości nie ma końca.

Pora kończyć tegoroczne spotkanie w Cieszynie.

Dziękujemy serdecznie wszystkim uczestnikom oraz ich opiekunom za włożony wkład w krzewienie kultury gastronomicznej a zwłaszcza kultury spożywania mieszanych napojów alkoholowych i bezalkoholowych. Niniejszym już teraz zapraszamy na VII Beskidzki Konkurs Młodych Barmanów. Do zobaczenia za rok.

z barmańskim pozdrowieniem

Sylwester Ochman

http://www.zseg.cieszyn.pl/

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s