Nowe produkty na rynku firmy Miody Polskie.

Miody Polskie
Miody Polskie

O Miodach Polskich słów kilka…

Pisana historia miodosytnictwa sięga w Polsce blisko 1000 lat. Na świecie wina miodowe wytwarzano jeszcze wcześniej w starożytnej Grecji i Egipcie. Miód był i jest ceniony, jako naturalny produkt o wykwintnych walorach smakowych, a także zdrowotnych. Prawdą jest, że już dawne ludy słowiańskie sposobną skłonność do syconych z miodu trunków miały, ale nie oznacza to, że trunek ten „złote lata” ma już za sobą. Oferowane przeze mnie  wino miodowe, o czym nie sposób zapomnieć, powstaje zgodnie z tradycyjnymi, zachowanymi i skrzętnie skrywanymi recepturami. Ale nie o historii, a współczesności tej dziedziny winiarstwa pragnę Państwu opowiedzieć.

Dzisiejszą produkcję cechują ogromne możliwości technologiczne. Z całą pewnością higieny i jakości uzyskiwanego wyrobu mogliby nam dziś pozazdrościć nasi dziadowie. Owa staranność jest gwarantem powstania doskonałego trunku, trunku podarowanego przez naturę, o który ja jedynie dbam. Hołd złożony naturze jest w pełni uzasadniony, bo od nektarowego miodu wszystko się zaczyna. Odpowiedni dobór patoki (tak nazywamy świeży miód w formie płynnej) ma fundamentalny wpływ na smak końcowego wyrobu. Podobnie, jak ilość słońca i deszczu wpływa na wartość winogron, tak natura ma wpływ na rodzaj i proporcję kwitnienia roślin. Toteż rok do roku, skład miodu z tej samej pasieki, z tego samego okresu jest po prostu inny. Reasumując, każdy kolejny rocznik niesie ze sobą wielką niespodziankę, która może, tak jak w analogicznym przypadku win gronowych, przerodzić się w fascynację. No i w końcu musiałem użyć tego słowa – fascynację. Sycenie miodów stało się w moim życiu fascynacją, cyklem, wręcz filozofią bytu. Na co dzień uciekamy od wiru pędzących zdarzeń, szukamy oddechu, nie wytrzymujemy presji czasu i presji pracy. Szukamy w naturalny sposób odskoczni, wyciszenia, chcemy za wszelką cenę się zatrzymać. Miodosytnictwo wyznacza mi taki naturalny rytm, zgodny z naturą i przyrodą. Ta pozorna monotonia stawia mnie w gronie ludzi uprzywilejowanych, którzy mogą się zachwycić życiem i ofiarować ten zachwyt swoim bliskim. Moim marzeniem jest podarować Państwu krople nastroju, która jest efektem mojej pracy, marzeń i ogromnej cierpliwości. Mam nadzieję, że blask słońca zaklęty w moim miodzie udzieli się Państwu w jego balsamicznym i tanecznym smaku.

Wznosząc toast, życzę samych szczęśliwych dni.

Henry Jones

Balsamicus Mellis
Balsamicus Mellis

BALSAMICUM MELLIS

Delikatny i aksamitny miód pitny. Stworzony w proporcji klasycznego półtoraka (1 litr miodu na 0,5 litra wody). O zawartości alkoholu na poziomie 15%. Niepoddawany procesowi coupage’u. Uformowany przez naturalną fermentację. Leżakowany 18 lat w beczkach dębowych, naturalnie klarowany. Rozlewany i certyfikowany pod kontrolą z „jednej kufy”, niemieszany (single barrel). Oferowany w numerowanych butelkach. W szlachetnym opakowaniu, inkrustowanym 24 karatowym złotem. Trunek o bursztynowej barwie, nacechowany wykwintnym smakiem i aromatem.

Copernicus
Copernicus

COPERNICUS

Flagowy, 15 letni półtorak w naszej ofercie. Produkowany od blisko 50 lat, według niezmiennej, historycznej receptury. Wyborny w smaku. Doceniany przez koneserów. Idealny wszędzie tam, gdzie wysoko cenione są tradycje polskiego miodosytnictwa.

NIDZICKI

Najdelikatniejszy pośród naszych dwójniaków. Leżakowany w dębowych kufach 15 lat. Przejrzysty i klarowny. Lekki, jak powiew warmińskich pól. Bukiet pełen słońca i blasku. Z powodzeniem może być serwowany, jako popołudniowy apéritif.

BARTNIAK

W swej ciemnej, bursztynowej barwie skrywa tajemnice leśnych ostępów. Wraz z nim możemy przeniknąć do niedostępnych kniei, rozkoszować się ciszą leśnej głuszy, usłyszeć pieśń drzew. Takim bogactwem aromatów upaja nas najcięższy z oferowanych dwójniaków.

MAZURSKI

Wyważony w smaku dwójniak, z niewielką domieszką ziół. Płynący aromatem mazurskich zakątków, tajemniczych jezior. Jak świeży oddech po letniej burzy, przy wieczornym ognisku będzie miłym wspomnieniem letnich przygód.

RYCERSKI

Trójniak, wspaniale komponujący się z tradycyjnym, polskim biesiadowaniem. Szczególnie polecany do dań z dziczyzny. Wzmacniający napitek na rozśpiewane i rozradowane gardła. Doskonała zabawa i radość dla całej „kompaniji”.

Tekst i zdjęcia: Miody Polskie.

(W ramach pełnego ujawnienia pragniemy oświadczyć iż otrzymaliśmy próbki produktów do degustacji. Polecamy ten trunek do każdego domu i baru w Polsce.)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s