I Edycja German Rum Festival za Nami!

Tegoroczna jesień była wyjątkowo owocnym okresem dla niemieckiej sceny barowej. Stolica naszych zachodnich sąsiadów w ciągu 4 dni przeobraziła się w wielkie targi, które przyciągnęły ludzi z całego świata. Reprezentanci rzemiosła barmańskiego z Węgier, Włoch, Wysp Brytyjskich czy Polski tłumnie zjechali się do Berlina aby wspólnie wziąć udział w dwóch inicjatywach, które odbywały się kolejno po sobie.

Wielkie poruszenie wywołała 5, rocznicowa edycja jednych z najważniejszych targów branżowych na świecie. Bar Convent Berlin to wydarzenie, które przysparza wszystkich miłośników sztuki barmańskiej o szybsze bicie serca. Tegoroczna edycja oprócz wszelkich atrakcji jakie ze sobą niosła, stanowiła istny ‘creme de la creme’ dla pierwszej edycji German Rum Festival!

Twórca tego projektu, Dirk Becker jest międzynarodowym ekspertem w dziedzinie rumu. German Rum Festival to owoc jego wieloletniego doświadczenia oraz pasji jaką darzy ten wyjątkowy alkohol. Podążając śladem chociażby UK Rum Fest autorstwa Iana Burrela, pragnął stworzyć przestrzeń do studiowania problematyki rumu.

8 października, w południe wrota lokalizacji otworzyły się. Rejestracja przebiegała bardzo sprawnie, co było motywowane frekwencją. Zważając na fakt, że to pierwsza edycja, to jak najbardziej organizatorzy mogą być w pełni usatysfakcjonowani z ilości ludzi, która odwiedziła targi. Reprezentanci różnych krajów wzięli udział w tej wysokiej rangi wydarzeniu.

Podczas German Rum Festival uświadczyliśmy 27 wystawców prezentujących zarówno  kultowe i znane dobra, jak i nowe produkty, które stosunkowo niedawno trafiły na półki sklepów i barów… bądź dopiero oczekują swojej premiery. Podkreślić należy fakt, że oprócz bardzo barwnej palety rumów, można było skosztować innych unikatowych alkoholi tj. cachaca, czy na stoisku Fee Brothers sprawdzić użyteczność nowych rodzajów bittersów.

Naprzeciw potężnym i powszechnie znanym markom jak Bacardi, Appleton, Matusalem, Sagatiba czy Rhum Clement, stanęły niszowe brandy, które poprzez uczestnictwo w takich wydarzeniach pragną przedostać się do mainstreamu. Szczerze mówiąc, z perspektywy polskiego barmana czy zwyczajnego konsumenta, większość produktów, które pojawiły się na GRF są niedostępne w naszym kraju.

Stephen Berg i Alexander Hauck z The Bitter Truth zaprezentowali swój nowy projekt pt. Tiki Lovers! Dżentelmeni świetnie znani całemu środowisku, do tej pory zaznaczyli swoją obecność między innymi wysokiej jakości bittersami. Tym razem przedstawili swoją nową linie produktów, inspirowanych kulturą Tiki. Tym sposobem mieliśmy okazję skosztować 2 rumów, syropu passion fruit, grenadiny oraz autorskiego Falernumu.

Strefa rumu Zacapa i Pampero przyciągała dużo osób, które poddawały się klimatowi jaki tworzyli eksperci pracujący na każdym z poszczególnych stoisk. Ron Zacapa wywołuje coraz większe zainteresowanie w środowisku ze względu na jakość oraz świetne zarządzanie brandem z portfolio Diageo Reserve Brands. Natomiast zainteresowanie rumem Pampero było motywowane barmanami, którzy pracowali na stanowisku. Świetny fechtunek w rękach tych panów przyciągał ludzi do kosztowania ich koktajli.

Degustacje były możliwe przy posiadaniu kartki, która upoważniała do spróbowania 7 pozycji. Jednakże jak się później okazało, system ten zupełnie się nie sprawdził. Kosztować tak więc można było do woli. Jedynie na stoiskach kilku firm stemplowano kartę. Na cały German Rum Festival były przeznaczone 2 kartki.

Wiele pozytywnych zaskoczeń jak Kostarykański Ron Centenario. Stoisko obsługiwane było przez dystrybutorów. Jeden z nich jest Polakiem i malowniczo przedstawił specyfikę destylacji tego trunku. Piorunujące wrażenie wywołał Pusser’s czy 57% Smith & Cross. Mount Gay, Angostura czy Doorly’s. Każdy z tamtejszych rumów miał jakąś historie. Przekrój Karaibskich trunków był na tyle obfity, że nie sposób było dokonać szczegółowej degustacji każdego z nich.

Inne marki, które prezentowały się na German Rum Festival, to: Magnifica, Delicana, Thres Hombres, El Dorado, Brugal, Rum Fire, New Grove, Plantation, Dos Maderas, Dictador i wiele innych.

O klimat wydarzenia pieczołowicie dbała latynoska kapela, która co i rusz przygrywała melodyjne utwory. Degustacje stawały się dużo przyjemniejsze kiedy trzymając kieliszek wyśmienitego trunku, nasze uszy dopadała atmosferyczna muzyka. Ponadto co jakiś czas odbywały się pokazy tańca.

Większość wykładów, seminariów i tastingów odbywało się w języku niemieckim. Obiektywnie jesteśmy w stanie ocenić dwa, które odbywały się w języku angielskim. Najbardziej zjawiskowe i inspirujące było seminarium na temat jednego z wiodących koktajli reprezentujących styl Tiki… Zombie! Prowadzone przez człowieka, który na nowo odkrył i odtworzył ten nurt w sztuce miksologii. Jeff Beach Bum Berry, autor kultowych książek, m.in. Sippin Safari czy Grog Log. Przedstawił historie wyżej wymienionego koktajlu na przykładzie trzech formuł: z 1934, 1950 i 1956 roku. Spotkanie z tym legendarnym człowiekiem, to niesamowite przeżycie.

W języku angielskim odbył się również panel dyskusyjny, w którym bohaterami byli globalny ambasador marki Bacardi – David Cordoba, który znany jest większości z serii filmików True Originals. U jego boku znalazł się Jose Sanchez Gavito! Wieloletni masterblender Bacardi zdradził arkana sztuki destylacji rumu, który może się poszczycić potężnym poziomem sprzedaży. Podzielił się wieloma interesującymi faktami oraz anegdotami  na temat tego trunku i pracy w charakterze masterblendera.

Podczas targów odbyły się dwa konkursy barmańskie. Pierwszego dnia niemieccy barmani rywalizowali w konkurencji na najlepszy koktajl Tiki. Hawajski klimat zawodów podkreślony był strojami, naczyniami oraz kreacjami koktajlowymi. Niektórzy ze startujących wyróżniali się na tle innych zawodników pomysłowością oraz stylem. W gremium sędziowskim zasiadł między innymi Jeff Beach Bum Berry.

Drugiego dnia odbyła się niemiecka edycja konkursu, w ramach światowego projektu pt: Angostura Cocktail Competition. Tym razem barmani nie skupiali się tylko na kreacjach stricte Tiki. Dużo klasycznych motywów konfrontowanych z nowoczesnymi technikami przyrządzania koktajli.

I edycja German Rum Festival za nami. Berlin poczynił kolejny milowy krok do przodu. Rodzima scena barowa zyskała wielką wartość, która zapewne już za rok objawi się w innym… lepszym wydaniu.

Zaznaczyć trzeba, że German Rum Festival był w tym roku przystawką… dla 5… jubileuszowej edycji Bar Convent Berlin! Już niebawem na Alkoteka.pl, relacja z tego wydarzenia.

Zapraszamy do obejrzenia pełnej galerii z tego wydarzenia na naszym fanpage.

Pamiętajcie, pijcie odpowiedzialnie.

(Tekst: A.G., Zdjęcia: A.G. & T.R.)

2 thoughts on “I Edycja German Rum Festival za Nami!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s