Bar Convent Berlin 2011 Za Nami! Stolica Niemiec Zdobyta Po Raz Piąty!

2007 – To dla współczesnej historii barmaństwa bardzo ważny rok. Ta liczba symbolizuje narodziny wielkiego projektu, który niedawno miał swoją rocznicową, 5 już odsłonę! Bar Convent Berlin to potężne targi branżowe, które stwarzają niesamowite możliwości do studiowania oraz poszerzania swoich horyzontów z zakresu sztuki barmańskiej.

BCB nazywany przez uczestników ‘Barmańską Gwiazdą’, to wiodąca, coroczna platforma dla przemysłu barowego w Centralnej Europie. Berlin co roku gości niesamowite ilości barmanów oraz innych ludzi z branży, którzy pragną przez dwa dni jednoczyć się we wspólnym celebrowaniu wielkiego święta. Za realizacją tego projektu stoi załoga z Mixology Magazine, niemieckiego pisma branżowego.

5 edycja Bar Convent Berlin była wyjątkowa z wielu względów. Tak jak już wyżej wspomnieliśmy było to jubileuszowe wydanie. Projekt z roku na rok nabiera rozmachu, a progres, który mu towarzyszy cechuje się niesamowitą dynamiką. Najlepszym potwierdzeniem tej tezy, jest frekwencja podczas BCB 2011. Zanotowano 22% wzrost liczby uczestników w stosunku do ubiegłego roku. Co to oznacza? To, że targi odwiedziło prawie 4 800 ludzi!

Kolejnym sukcesem jest przyrost liczby wystawców w stosunku do ubiegłej edycji, który wynosi 32 %.

SUKCES BAR POLSKA!

Radek Wieczorek
Radek Wieczorek

Kolejnym aspektem, który wyróżnia BCB 2011 na tle poprzednich edycji, jest udział gościnnego kraju. Wielki zaszczyt spotkał Polskę, gdyż przez dwa dni nasz kraj posiadał swoją strefę, w której wybitne postacie rodzimej sceny barowej serwowały narodowe produkty. Bar Poland w składzie: Radek Wieczorek (Mixology.pl ;Cool Ice) i Joanna Stefańska (Bank Club) dumnie reprezentowali nasz kraj zachwycając wszystkich unikatowym stylem oraz imponującą wiedzą. Koktajle były przygotowywane między innymi na produktach z portflio Z.Kozuba i Synowie, Wyborowa, Luksusowa Gorzka, Grasovka oraz wiele innych. BAR POLAND cieszył się ogromnym zainteresowaniem szczególne podczas pierwszego dnia targów, gdzie nasi barmani dwoili się i troili serwując takie pozycje jak Orange White Dog Sour czy Rhubarb Martini! Bar Polska koordynowany był przez Tomka Roehra, organizatora Bar Symposium Warszawa oraz założyciela Alkoteka.pl

Joanna Stefańska
Joanna Stefańska

Dwa lata temu Marcin Kasprzycki z Locostacji wraz z Zoltanem Nagy (Butiq Bar) oraz Martinem Batha wzięli  udział w panelu dyskusyjnym na temat interesujących alkoholi ze wschodu. Jak do tej pory był to jedyny polski akcent jeżeli mówimy o prelegentach BCB. Jak do tej pory, gdyż podczas tegorocznej edycji, na głównej scenie w swojej prelekcji pt. ‘FROM RYE & REPUBLIC – THE HISTORY OF POLISH VODKA’  zaprezentował się prezes Polskiego Przemysłu Spirytusowego – Leszek Wiwała. Autor książki ‘Od Gorzałki Do Wódki’. Rodak skupił na sobie uwagę uczestników prelekcji  i zachęcił wszystkich do aktywnego uczestnictwa. Był to wielki moment dla naszej branży alkoholowej.

Leszek Wiwała
Leszek Wiwała

WYSTAWCY

Dwa dni to bardzo mało aby  dokładnie zwiedzi ć wszystkie stoiska. Potężna powierzchnia lokalizacji BCB wypełniona była po brzegi wystawcami demonstrującymi swoje dobra. Zaczynając od potentatów branży alkoholowej jak Bols, Jack Daniel’s , Finlandia Vodka, Havana Club, Hennessy, Hendricks Gin, Jagermeister czy Absolut Vodka… po producentów bittersów (Bitter Truth; Fee Brothers), napojów bezalkoholowych (Afri Cola; Fritz Cola) czy dystrybutorów sprzętu barmańskiego (APS; Cocktailian).

Można powiedzieć, że w pewien sposób wystawcy rywalizowali między sobą sięgając po różne rozwiązania. Do pracy zatrudniali topowych miksologów bądź korzystali z bardziej drastycznych środków. Świetnym przykładem jest strefa  Sparkling Vodka. Marka zatrudniła niezwykle ponętne hostessy, które przyciągały do degustacji trunku głownie część męską. Mimo że barmani obsługujący to stoisko nie byli pionierami, to dzięki  sile kobiecego piękna udało się odnieść sukces.

Wielkie wrażenie wywołała klimatyczna strefa Jagermeistra, trunku, który w Niemczech jest obecny nawet w każdym Kebabie. Na stoisku Diageo World Class pracowali uczestnicy prawdopodobnie najbardziej prestiżowego konkursu jakim jest World Class Rising The Bar! Na stoisku Belvedere swoje kreacje koktajlowe prezentował   Michał Biaduń ( Paparazzi The Original Cafe Bar Wrocław). Kolejny Polski akcent podczas BCB.

Bacardi zorganizował niezwykle klimatyczny speakeasy bar – CLUB DE CANTINEROS, w którym odbywały się spotkania z Joergiem Meyerem, Stephenem Lohrem, Davidem Cordobą i Jose Gavito Sanchezem.

David Cordoba
David Cordoba

Degustacjom można było poddawać się bez końca. Zważając jednak na potężną powierzchnie, która na każdym kroku oferowała znane, nowe, a niekiedy abstrakcyjne wręcz trunki, ciężko było sumiennie poddać analizie smakowej chociaż 30 % bogactw obecnych podczas Bar Convent Berlin 2011.

PRELEGENCI

‘Good Afternoon Mother Fuckers’ – Gary ‘Gaz’ Regan bcb 2011

Z perspektywy debiutanta, spacery po lokalizacji były bardzo emocjonujące.  Mijając bądź odwiedzając kolejne stoiska można było się natknąć na wybitne postacie, które do tej pory jedynie mieliśmy okazje poznać za pomocą YouTube.

Jim Meehan
Jim Meehan

Obok Ciebie degustacji single Malta z regionu Islay poddaję się Luca Cinalli z Nightjar w Londynie. Nieopodal stoi Hidetsugu Ueno, właściciel High Five Bar w Tokio, pionier diamentów lodowych. Jim Meehan z PDT w Nowym Jorku podpisuje swoją książkę, a Ian Burrel oddaję się konwersacji z uczestnikami. Charles Shumman w skupieniu spaceruje…

Uczestnictwo w tym przedsięwzięciu jest niezwykle inspirującym i zarazem motywującym doświadczeniem.

Tegoroczne prelekcje były niesamowicie ekscytujące. Cytat w języku angielskim, który widnieje powyżej został wypowiedziany przez żyjącą i wciąż aktywną legendę światowej sztuki barmańskiej – Gary’ego Regana, który zaprezentował się w prelekcji pt: ‘BARS IN NEW YORK – THE DEVELOPMENT OF THE SCENE OVER THE LAST TWENTY YEARS’. Gary Regan opisał swoją karierę za barem i był to niezwykle trafne rozwiązanie, gdyż ten człowiek bezpośrednio uczestniczył w przedstawianym przez siebie temacie. Dodatkowo rozbawił uczestników niesamowicie przygotowując Negroni w dość kontrowersyjnych proporcjach wieńcząc go mieszaniem za pomocą palca.

Godne uwagi było spotkanie z uroczym małżeństwem, które swoje życie poświęciło na studiowanie wermutu. Anistatia Miller oraz Jared Brown porwali wszystkich swoją charyzmą rozkładając ten trunek na części pierwsze. Rola oraz funkcjonalność wermutu po spotkaniu z tą parą nabiera zupełnie innego wymiaru. W sklepie BCB można było zakupić ich książkę pt: ‘Guide To Vermouth & Other Aperitifs’.

Jared Brown & Anistatia Miller
Jared Brown & Anistatia Miller

Philip Duff zaprezentował się w prelekcji  CITRUS – A SCIENCE IN ITSELF. Wspomagając się wiedzą płynącą z serwisu foodpairing.com, przedstawił analizę cytrusów ukazując między innym w jaki sposób np. można uzyskać smak oraz aromat pomarańczy zupełnie wykluczając ją z receptury danej kompozycji.

Don Lee, który pracował między innymi w PDT z Nowego Jorku (aktualnie Cocktail Kingdom) swoją prelekcją burzył mity obecne w świecie barmańskim. Podchodząc bardzo naukowo do wyznaczonej przez siebie problematyki, udowodnił fałsz kilku stereotypów do tej pory powszechnych i obecnych w wielu barach na świecie. Tym samym mieliśmy okazję dowiedzieć się kilku ciekawych anegdot na temat lodu czerpanego z masywnych bloków, różnicy między pokrewnymi napojami jak coca – cola i pepsi, czy precyzyjnej miary pt.’Dash’.

Angus Winchester w towarzystwie Jamie’go Wilsona i Anjy Cameron (Cheeky Tiki) uświadomili uczestników w jaki sposób otworzyć Tiki Bar z prawdziwego zdarzenia. Specjaliści w adaptowaniu kultury polinezyjskiej w barach przedstawili rzeczywiste koszta realizacji tego typu projektu na przykładzie kilku barów przy tworzeniu których brali udział.

Inni prelegenci Bar Convent Berlin 2011, którzy zaszczycili uczestników swoim wykładem to między innymi:  Laurent Greco , David Viedemann, Allen Katz, Micheal ‘Micky’ Heads, Martin Doudroff oraz wiele innych wybitnych osobistości.

Wielki sukces Bar Convent Berlin zakończono w niezwykle wyrafinowanym stylu na Bar Awards . Prestiżowy tytuł najlepszego baru zdobył Staggerlee, który w całych Niemczech słynie z fenomenalnych Mint Julepów.

Już za rok kolejna odsłona tego unikatowego wydarzenia. Ciężko jest prognozować  jak będzie wyglądała kolejna edycja BCB, gdyż po uczestnictwie w targach można dojść do kilku trafnych spostrzeżeń. Pierwszym przychodzącym na myśl jest to, że BCB to nieobliczalny projekt, który z roku na rok zaskakuje coraz bardziej!

Gorąco wszystkich zachęcamy do uczestnictwa w Bar Convent Berlin…

PS

Ciężko nam o tym pisać jednak zdecydowaliśmy na końcu poruszyć ten temat. Nie można tego zostawić bez słowa komentarza. Udział Polaków był nieco większy niż wspomnieliśmy wcześniej. Niestety. Część uczestników, którzy przyjechali na targi z naszego kraju, nie do końca była chyba zainteresowana samym wydarzeniem. Upijając się do nieprzytomności zapomnieli, że mają wielki zaszczyt brać udział w prestiżowych targach. Zachowując się jakby byli na ‘imprezie’ zaprezentowali wszelkie patologie zżerające nasze społeczeństwo. ‘Wisząc  na barach’ jednocześnie próbując nieskutecznie skierować szklankę wypełnioną trunkiem w kierunku otworu gębowego … nie reprezentowali naszego kraju z najlepszej strony. Skandalicznym wydarzeniem było przeszkadzanie i wykrzykiwanie dziwnych haseł podczas prelekcji Philipa Duffa czy o dziwo naszego rodaka Leszka Wiwały! Tym zachowaniem przysporzyli wiele problemów ‘Barowi Polska’ oraz zaprezentowali z najgorszej strony nasz kraj. Żywimy nadzieję, że w przyszłym roku te osoby nie pojawią się podczas Bar Convent Berlin bądź zastanowią się nad swoim postępowanie.

Tekst: Ś.Z.B.

Foto:  Ś.Z.B.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s