Polski El Jimador

el Jimador Bartender Cup
el Jimador Bartender Cup

Zakończyła się kolejna edycja El Jimador Bartender Cup. W kategorii long drink zwyciężyła kompozycja przygotowana przez polskiego barmana.

21 listopada w Londyńskim klubie CABLE odbyła się druga edycja El Jimador Bartender Cup. 17 barmanów i barmanek z całej Europy przyleciało do Londynu, by rywalizować w konkursie na najlepszy drink z wykorzystaniem tequili. W kategorii long drink zwyciężyła kompozycja „Pasion por Mexico” przygotowana przez reprezentującego Polskę Krzysztofa Jadacha z Mielca. Certyfikaty potwierdzające tytuł najlepszych barmanów i nagrody wręczał Rubens Aceves, ekspert tequili z destylarni Casa Herradura w Meksyku.

Pierwsza edycja konkursu zorganizowana została w ubiegłym roku w Barcelonie, aby uczcić setną rocznicę Rewolucji Meksykańskiej. W tym roku w Londynie stawili się barmani reprezentujący 13 państw: Grecję, Rosję, Niemcy, Polskę, Włochy, Węgry, Turcję, Chorwację, Słowenię, Francję, Hiszpanię, Wielką Brytanię i Rumunię.

Na zdjęciu: El Jimador Bartender Cup, Club CABLE, Londyn
Na zdjęciu: El Jimador Bartender Cup, Club CABLE, Londyn

Zasady konkursu

Każdy ze startujących w konkursie barmanów miał za zadanie przygotować oryginalne drinki w trzech kategoriach: Long drink, cocktail i Shot. Kluczowym składnikiem każdego z nich była Tequila El Jimador przygotowywana w 100% z agawy. Do przygotowania drinków można było wykorzystać każdą z jej trzech odsłon – Blanco, Reposado, Añejo. Zawodnicy mieli pokazać nową twarz tequili, mieszając ją z innymi składnikami w zaskakujący i oryginalny sposób. Sędziowie przy ocenianiu brali pod uwagę nie tylko smak i aromat. Decyzja o tym, który drink jest najlepszy była uzależniona także od wyglądu, nazwy
i sposobu serwowania danej kompozycji. W kapitule konkursu znaleźli się: Tom Sandham, założyciel i wydawca portalu Dwink.com, Giles Looker z portalu Soul Shakers oraz wydawca BarLifeUK Andy Ives.

Na zdjęciu: Krzysztof Jadach i zwycięski long drink „Pasion por Mexico”
Na zdjęciu: Krzysztof Jadach i zwycięski long drink „Pasion por Mexico”

Mistrzowska kompozycja

Krzysztof Jadach na początku listopada zwyciężył w krajowych eliminacjach do El Jimador Bartender Cup. Przygotowane przez niego drinki zostały zagłoszone do międzynarodowego konkursu. Krzysztof na co dzień pracuje w klubie Diva Music Galery w Krakowie.

To było dla mnie bardzo ważne doświadczenie. Inspirujące było samo spotkanie z barmanami z całej Europy i możliwość podpatrywania ich w akcji. Każdemu, kto poważnie traktuje pracę za barem, polecam komponowanie własnych miksów, które odkrywają nowe smaki. Po tym konkursie z pewnością tequila będzie dla mnie ulubioną bazą do drinków – powiedział Krzysztof Jadach.

Pasion por Mexico (long drink)

El Jimador Blanco 40 mlPassoa 10 ml

Mus Passion Fruit 20 ml

Syrop Passion Fruit 20 ml

Sok ananasowy 40 ml

3 cząstki limonki

Wszystkie składniki wlewamy do szkła typu Hurricaine wypełnionego kruszonym lodem. Następnie składniki mieszamy przy pomocy łyżki barmańskiej. Na końcu dopełniamy szkło kruszonym lodem.

Na zdjęciu: Zwycięzcy El Jimador Bartender Cup w towarzystwie eksperta od tequili. Od lewej: Denis Babarayka (Rosja), Joshua Fontaine (Francja), Rubens Aceves (Meksyk), Krzysztof Jadach (Polska), Georgios Megalokonomos (Grecja).
Na zdjęciu: Zwycięzcy El Jimador Bartender Cup w towarzystwie eksperta od tequili. Od lewej: Denis Babarayka (Rosja), Joshua Fontaine (Francja), Rubens Aceves (Meksyk), Krzysztof Jadach (Polska), Georgios Megalokonomos (Grecja).

Meksykańska przygoda

W kategorii cocktail zwyciężył przedstawiciel Grecji Georgios Megalokonomos z klubu Think Positive, w Atenach. W kategorii Cool Shot najlepszy był Denis Babarayka pracujący na co dzień w barze w St. Petersburgu (Rosja). Po zsumowaniu punktów z każdej kategorii wyłoniony został także najbardziej wszechstronny barman. Okazał się nim Francuz Joshua Fontaine z klubu Candelaria w Paryżu. W nagrodę odwiedzi najstarszą i najbardziej szanowaną destylarnię w Meksyku – Casa Herradura. Jest to miejsce, w którym powstaje tequila El Jimador.

Wszyscy uczestnicy konkursu podczas pobytu w Londynie mieli okazję uczestniczyć w warsztatach barmańskich w meksykańskim stylu. Spotkania prowadzili: Rubens Aceves oraz Marian Beke – miksolog z londyńskiego klubu Nightjar. Uczestnikom El Jimador Bartender Cup czas wolny wypełniało poznawanie Street Art’u w najlepszym wydaniu.

*****

Tequila El Jimador: Swoją nazwę wzięła od dumnych zbieraczy najlepszych odmian agawy. Obecnie Tequila El Jimador jest najlepiej sprzedającą się tequilą w meksyku. Od 1870 roku jest wytwarzana w Casa Herradura – najstarszej i najbardziej szanowanej destylarni w Meksyku. Produkcja jest ulokowana w sercu meksykańskiej krainy tequili, a sposób przygotowania tego trunku nadal opiera się na tradycyjnych metodach. Należą do nich miedzy innymi gotowanie agaw w glinianych piecach i ich fermentacja z użyciem dzikich drożdży. Temu wyrafinowanemu procesowi, Tequila El Jimador zawdzięcza swój bogaty, łagodny i zaskakujący smak. Dostępna jest w trzech wariantach: Blanco, Reposado i Añejo. Dystrybutorem Tequili El Jimador w Polsce jest Brown-Forman Polska, Sp.z o.o. ul.Postępu 21D, Warszawa 02-676.

Pamiętaj, pij odpowiedzialnie!

Na Zdrowie!

(Tekst i zdjęcia – materiały prasowe Brown-Forman Polska)


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s