Czy to właśnie Ty jesteś nowym mistrzem świata?

BOLS_Around_the_World
BOLS_Around_the_World

Lucas Bols ogłasza szóstą edycję międzynarodowego konkursu barmańskiego BOLS Around The World. Jego główną nagrodą jest ośmiodniowy rajd po najlepszych barach świata. Konkurs BOLS Around The World od początku istnienia wyłania najbardziej inspirujących, utalentowanych i charyzmatycznych barmanów z pięciu kontynentów. Do udziału zaproszeni są wszyscy barmani, którzy chcą sprawdzić swoje umiejętności podczas trzech etapów wstępnych oraz Wielkiego Finału, który odbędzie się w Amsterdamie.

Nagrodą główną jest ośmiodniowa wycieczka po najlepszych barach świata, w czterech, wybranych przez zwycięzcę miastach. Do wyboru są między innymi: Londyn, Tokio, Sydney, Buenos Aires, Cape Town, Nowy Jork i Los Angeles. Laureat dostanie również nagrodę „Platynowego Ambasadora BOLS”, w której zawierają się dwa wyjazdy do Amsterdamu na intensywne szkolenia barmańskie i wycieczka na najlepsze widowiska barmańskie, jak: „Tales of the Cocktails”, „Manhattan Cocktail Classics” i inne.

Jedenastu finalistów regionalnych dostanie nagrody „Złotych Ambasadorów BOLS”, a w ich ramach: wycieczkę na intensywne szkolenie barmańskie w Amsterdamie i kontrakt na reprezentowanie marki BOLS w ich krajach podczas różnego rodzaju wydarzeń związanych ze światem alkoholi.

Zwycięzcy z każdego kraju będą ogłoszeni na stronie konkursu i otrzymają krajowe trofea BATW oraz butelki BOLS Barrel Age Genever podpisane przez Master Distillera Pieta Leijenhorst.

Etapy opracowane są tak, aby sprawdzić różne umiejętności i wiedzę uczestników. W pierwszym są oni poddani zostaną testom na mistrzostwo smaku polegającym na wymyśleniu przepisu na koktajl, w którego składzie będzie minimum 15 ml likieru BOLS i 30 ml wódki BOLS. Koktajle oceniane będą pod względem harmonii i równowagi smaków.

Barmani wyłonieni w tym etapie wezmą udział w kolejnym, który sprawdzi ich wiedzę teoretyczną.

Będzie to 40-pytaniowy test sprawdzający wiedzę z najważniejszych tematów związanych z barmaństwem. Uczestnicy dostaną materiały szkoleniowe z listą tematów, z których powinni się przygotować. Test otworzy drogę do trzeciego etapu trzem najlepszym barmanom z każdego kraju biorącego udział w konkursie.

Kolejnym zadaniem postawionym przed nimi będzie przygotowanie krótkiego, maksymalnie 1- minutowego filmiku, w którym pokażą, jak przygotować wymyślony przez siebie koktajl. Filmy mają za zadanie pokazać technikę, pasję i styl serwowania danych barmanów. Po tym etapie tylko po jednym uczestniku z każdego regionu dostanie się do finału w Amsterdamie.

Trzydniowy finał odbędzie się w maju 2012 roku. W trzecim dniu miejsce będzie mieć Wielki Finał, podczas którego barmanów oceniani pięć najbardziej podziwianych osobistości świata alkoholi:

· Hidetsugu Ueno – japoński mistrz barmaństwa i właściciel Bar High Five w Tokio,

· Jeff Berry, aka Beach Bum Berry – jeden z “25 ludzi mających największy wpływ na rozwój koktajli w ubiegłym stuleciu” – zestawienia przygotowanego przez magazyn „Imbibe” i współwłaściciel Faux Tropical Bar School,

· Helmut Adam – doświadczony, międzynarodowy ekspert w dziedzinie barmaństwa i zarządzania, współwłaściciel „Mixology Magazine” i baru Convent w Berlinie.

· Jared Brown i Anistatia Miller – dyrektorzy „Mixellany Limited”, wydawcy ponad 30 książek o tematyce alkoholowej i zdobywcy wielu nagród, w tym pożądanej nagrody „IWSC Communicators of the year”.

Jedno miejsce w finałach zarezerwowane będzie dla uczestnika programu „Young Talent Programme”, skierowanego do barmanów w wieku maksymalnie 23 lat i z doświadczeniem zawodowym poniżej roku. BOLS Bartending Academy będzie przygotowywać uczestników tego programu przez cały okres trwania konkursu.

Więcej informacji pod adresem: http://www.bols.com/splash.php?u=/bols-around-the-world-competition/

Powodzenia!

(Tekst i zdjęcia: materiały prasowe CEDC).

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s