Jakub Kozłowski reprezentantem Polski w finale Havana Club Cocktail Grand Prix!

Jakub Kozłowski
Jakub Kozłowski

Jakub Kozłowski reprezentował Polskę w finale globalnego konkursu Havana Club Cocktail Grand Prix 2012, który właśnie zakończył się na Kubie! Jego autorski drink Under Snow Daiquiri szturmem zdobył podniebienia polskich jurorów podczas lokalnych eliminacji konkursu a w finale na Kubie zajął 10 miejsce na 40 startujących finalistów. Wielkie gratulacje!

– Wszystko zaczęło się od zimowego pobytu we francuskich Alpach – tak zaczyna się geneza powstania receptury na Under Snow Daiquiri, który zaskakuje odważnym oraz niespotykanym połączeniem z pozoru niepasujących do siebie składników.
Bo czy nie można nazwać niezwykłym miks Havana Club Añejo 3 Años, białej czekolady, masła pistacjowego i absinth’u?

– Absinthe nawiązuje smakiem do arrack’u (prekursora rumu), który w Libanie często produkowany jest z anyżu, a nie z trzciny cukrowej. Koktajl odwzorowuje smaki z jakimi byłem związany przez dwa tygodnie, nie zamierzałem więc od nich uciekać. Tak powstało Under Snow Daiquiri – tłumaczy reprezentant Polski.

Już na początku czerwca Jakub Kozłowski zmierzy się z najlepszymi barmanami z całego świata. Kto okaże się mistrzem miksologii pod znakiem Havana Club? To już wkrótce się okaże. Trzymamy kciuki, że to właśnie Kuba wróci z gorącej ojczyzny Havany jako triumfator.

Under Snow Daiquiri
Under Snow Daiquiri

A oto zwycięski przepis:

Under Snow Daiquiri

  • 50 ml Havana Club Añejo 3 Años infuzowane białą czekoladą
  • 2 łyżki barmańskie masła pistacjowego na białej czekoladzie i rumie
  • 20 ml świeżego soku z limonki
  • 1 dash bitter’ów pistacjowych
  • 1 spring absinth’u St. Antoine

Podawać w kieliszkach zroszonych absinth’em i gęsto zasypanych cukrem pudrem oraz z przekąską w postaci bagietki z masłem pistacjowym.

Przygoda Jakuba za barem rozpoczęła się osiem lat temu. od początku swojej kariery związany jest z cocktailbarem Colombia. Razem z trzema przyjaciółmi tworzy nieprzeciętny kolektyw Natural Born Bartenders.

Havana Club to jeden z najpopularniejszych rumów na całym świecie, produkowany wyłącznie na Kubie w historycznej destylarni w Santa Cruz del Norte. W każdej kropli starzonego w dębowych beczkach trunku kryje się prawdziwie gorąca dusza wyspy. Dzięki tradycyjnej recepturze Havana Club intryguje mocą dopełnioną delikatnością i gładkością smaku.

Z początkiem roku rum Havana Club został wybrany ulubioną marką alkoholu przez barmanów pracujących w 50 najlepszych koktajlbarach na świecie. Ranking „Hot Bar Brands” przygotowany został przez prestiżowy magazyn „Drink International”.

Więcej informacji na temat Havana Club:

http://www.facebook.com/HavanaClubPolska

www.havana-club.com.pl

Pamiętaj, pij odpowiedzialnie!

Na Zdrowie!

(Tekst i zdjęcia – materiały prasowe Wyborowa S.A.)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s