Kosmiczna misja Ardbeg Galileo.

Ardbeg Galileo
Ardbeg Galileo

Ardbeg GALILEO to wyjątkowa, limitowana edycja najbardziej torfowej, 12 letniej single malt whisky – przedmiotu kultu ekspertów i pasjonatów tego szkockiego trunku. Powstała dla uczczenia wyjątkowego wydarzenia – „kosmicznego” eksperymentu z udziałem marki Ardbeg. Jest również ziemskim hołdem legendarnej szkockiej destylarni z wyspy Islay, oddanym ojcu współczesnej astronomii – Galileuszowi. To właśnie na jego cześć ta wyjątkowa odsłona legendarnego trunku otrzymała nazwę Galileo. W konstelacji smaków i aromatów Ardbeg Galileo odnajdziemy połączenie aromatu dymu ze słodkimi krówkami, nutą dojrzałych, egzotycznych owoców tropikalnych, wśród których wyraźnie wyczujemy banany, mango czy liczi, wędzone morele, cynamon i anyż.

Bez wątpienia najlepsza destylarnia na naszej planecie. Jeżeli istnieje doskonałość dla podniebienia, to tu ja znaleźliśmy” – tak whisky Ardbeg opisał niekwestionowany ekspert Jim Murray w swojej legendarnej „Biblii Whisky”. Pisząc to jeszcze nie wiedział, że już wkrótce ten wyjątkowy trunek wyruszy na podbój przestrzeni kosmicznej. Pod koniec 2011 roku wyjątkowa whisky Ardbeg jako pierwsza i do tej pory jedyna szkocka whisky została zaproszona przez NanoRacks LLC – amerykańską firmę, zajmującą się przeprowadzaniem badań w przestrzeni kosmicznej – do wzięcia udziału w niezwykłym eksperymencie. Pochodzące z destylarni Ardbeg słód i drewno dębowe zostały wysłane bezzałogowym statkiem kosmicznym na Międzynarodową Stację Kosmiczną, gdzie będą dojrzewać przez kolejne dwa lata. Próbki wysłane na orbitę przez rakietę Soyuz zawierają również terpeny, związki chemiczne powszechnie występujące w naturze, które nadają whisky charakterystyczny, korzenny aromat.

To pionierski eksperyment, którego głównym celem jest zbadanie wpływu, jakie środowisko nieważkości wywiera na proces dojrzewania. „Eksperyment ten pozwoli ustalić, czy interakcje zachodzące pomiędzy terpenami i innymi związkami, a próbkami drewna dębowego dostarczonego przez Ardbeg przebiegają inaczej w warunkach nieważkości“ mówi Michael Johnson z NanoRacks LLC.

Przewiduje się, że wyniki tego eksperymentu, oprócz wartości czysto naukowej mogą mieć również wartość komercyjną, znajdując szerokie zastosowanie w branży spożywczej i perfumeryjnej. Przedsięwzięcie realizowane we współpracy z amerykańskim partnerem otwiera przed Ardbeg nowe perspektywy, które mogą w przyszłości przyczynić się do wzbogacenia dostępnej bazy zapachów i smaków oferowanych produktów.

***

Ardbeg pochodzi z małej, szkockiej, kamienistej wyspy Islay. Whisky z tego regionu uważane są za najciekawsze i najbardziej naturalne na świecie. Dominantą ich smaku i aromatu jest torfowość i dymność, zaś Ardbeg jest najbardziej torfowy z nich. Wśród koneserów panuje pogląd, iż Ardbeg jest taki, jaką „zwykła bywać whisky” Jej wierni wyznawcy przekształcili ją w legendę świata whisky, w 2000 roku powstał wyjątkowy Komitet Miłośników Ardbega, zrzeszający ponad 40 000 członków w ponad 100 krajach. Ardbeg to tradycja i rzemiosło połączone ze wzorcową destylarnią, posiadająca ponad 200 lat doświadczenia.

Pamiętaj, pij odpowiedzialnie!

(Tekst i zdjęcia: LVMH Polska)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s