Nowa, innowacyjna seria 1824 The Macallan Single Malt Whisky inspirowana kolorami świata.

Seria 1824
Seria 1824

Od maja br. na polskim rynku dostępna jest zupełnie nowa linia produktów The Macallan, należących do najbardziej uznanych single malt whisky na świecie. Seria 1824 eksponuje największe atuty marki: użycie wyłącznie dębowych beczek po sherry (najdroższych w branży) oraz naturalny kolor trunku.

Legendarna The Macallan Single Malt Whisky niezmiennie od 1824 roku produkowana jest w Szkocji, w jednej tylko destylarni, leżącej w regionie Speyside. Powstaje wyłącznie z najlepszego jakościowo jęczmienia – Golden Promise. Od zawsze produkcji tej wyjątkowej whisky towarzyszą pasja destylacji oraz nieustanna troska o wybór naturalnych składników oraz najlepszych beczek. Nowa seria 1824 The Macallan Single Malt Whisky to efekt innowacyjnego podejścia do produkcji tego trunku. Jego istotą jest definiowanie alkoholu według koloru, jaki uzyskuje dzięki dębowym beczkom, w których leżakuje przez wiele lat. Taki sposób określania typu whisky podkreśla niepowtarzalny styl The Macallan Single Malt Whisky, która niezmiennie pozostaje synonimem luksusu oraz unikalnego smaku.

Bob Dalgarno, The Macallan Master Distiller, przygotował trzy nowe warianty The Macallan: Amber, Sienna, Ruby. Ich nazwy odnoszą się do kolorów trunku, które odpowiadają występującym w naturze minerałom. Kolory drewna beczek po sherry, w których leżakowała whisky, określają równocześnie smak poszczególnych wariantów, począwszy od lekkich nut cytrusowych i waniliowych, po bogaty aromat przypraw i suszonych owoców. Definiowanie whisky według koloru to podejście zastosowane po raz pierwszy w branży. Świadczy ono o ogromnym doświadczeniu Master Distillera.

Przyzwyczailiśmy się do oceniania whisky na podstawie wieku, a przecież często trunek z tej samej destylacji i tego samego rocznika może mieć różny smak w zależności od tego, w jakiej beczce leżakował, jak długo i w jakim miejscu – mówi Katarzyna Rzepecka, Senior Brand Manager, Brown – Forman Polska. Nie zdajemy sobie sprawy z tego, że maturacja w wyselekcjonowanych beczkach jest podstawą do uzyskania wysublimowanego smaku whisky – 60% aromatu i smaku The Macallan pochodzi z najdroższych beczek po sherry, w większości używanych jednokrotnie – dodaje.

Beczki to obsesja marki. Właściciel The Macallan – firma Erington – kupuje ich najwięcej w całej branży w Szkocji. Ten fakt pozwala wykorzystać różnorodne typy beczek, aby uzyskać szeroką gamę naturalnych kolorów: od jasnego dębu po najciemniejszy mahoń.

Nuty smakowe oczami Boba Dalgarno

Amber – kwiatowy i cytrusowo słodki bukiet dyryguje chórem słodkich nut waniliowych na tle aromatu świeżo zebranego ziarna. Rodzynki, sułtanki i cynamon szybko ustępują miejsca, gdy w światło jupiterów wkraczają jabłka w toffi i wata cukrowa. Świeże, zielone jabłka i cytryny mieszają się na podniebieniu z cynamonem. Nuty imbiru wiszą w powietrzu, gdy pałeczkę przejmują owoce z subtelnym śladem dębu. Posmak jest delikatny do średnio intensywnego, z miękkimi nutami owocowymi i zbożowymi, lekko wytrawny. Amber zawdzięcza barwę i smak hiszpańskim i amerykańskim beczkom dębowym po sherry, spośród których część była napełniania tylko raz,
a część po raz kolejny.

Sienna – to ciepłe otwarcie subtelnym waniliowym bukietem, wyraźnym, lecz nie za mocnym. Dalej pojawia się pomarańcza, nadając ostrość i barwę, równoważy ją zaś świeżość zielonych jabłek. Następnie wkraczają trufle z białej czekolady pełne gęstego przepychu, wraz z eleganckimi nutami dębu. Przewodnictwo obejmują daktyle, figi i rodzynki, by zaraz ustąpić miejsca gałce muszkatołowej i imbirowi z przebłyskiem pomarańczy i jabłek, po czym na scenę powraca wanilia. Zakończenie jest delikatne i rozgrzewające. Sienna zawdzięcza barwę i smak mieszance hiszpańskich i amerykańskich beczek dębowych po sherry, spośród których wszystkie napełnione były tylko raz.

Ruby – hiszpański dąb pobudza nozdrza, po czym z ociąganiem ustępuje pola bogatemu aromatowi suszonych owoców i strumieniowi melasy. Nieśmiało pojawia się słodycz, po czym powraca dojrzały aromat dębu. Wzbierająca fala imbiru, gałki muszkatołowej i żywicy zwiastuje przybycie pomarańczy, sułtanki i rodzynek z ich stonowaną, lecz wszechobecną słodkością. Goździk pojawia się i znika, pozostawiając dąb niekwestionowanym wirtuozem. Posmak tego czerwonego jak rubin trunku towarzyszy pijącemu jeszcze długo. Ruby barwę i smak zawdzięcza mieszance hiszpańskich beczek dębowych po sherry, które zostały napełnione tylko jednej raz.

PIJ ODPOWIEDZIALNIE
www.pijodpowiedzialnie.pl

(Tekst i zdjęcia – materiały prasowe Brown-Forman Polska.)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s