Fever Tree dostępny w APS Polska.

Fever Tree
Fever Tree

Historia marki Fever Tree rozpoczyna się w 2000 roku gdy Charles Rolls (który zbudował swoją reputację w Plymouth Gin) – połączył siły z Timem Warrillow , który miał doświadczenie w marketingu żywności luksusowej.

Panowie przeprowadzili badania polegające na analizie składu dostępnych na rynku premiksów. Odkryli, że większość tych mieszanek została stworzona z użyciem benzoesanu sodu lub podobnych substancji, a korzystanie z tanich pomarańczowych aromatów przy ich produkcji (dekanal, sztuczne substancje słodzące np. sacharyna ) było powszechne.

W 2004 roku rozpoczęli produkcję premiksów przy użyciu naturalnych i świeżych składników. Historia Fever -Tree Premium Water Tonic Indian rozpoczęła się w Wielkiej Brytanii na początku 2005 roku. Na nazwę marki wybrano ” Drzewo Fever ” – jest to nazwa potoczna Drzewa Cinchona w którym znajduję się czysta chinina, kluczowy składnik wzmacniający napój.

Quinine
Quinine

Najwyższej jakości chinina była pozyskiwana z granicy Rwandy i Konga a następnie mieszana z wodą źródlaną i ośmioma składnikami w tym tak rzadkimi, jak ekstrakty nagietka lub gorzka pomarańcza z Tanzanii.

Mocno gazowany tonik przelewany jest w szklane butelki o pojemności 200ml. Wybrana pojemność jest idealną do przygotowania podwójnego ginu z tonikiem.

Od czasu swojej premiery marka Fever -Tree otrzymała szerokie uznanie krytyków, w segmencie napojów dla gastronomii, w tym także barmanów z całego świata.

W 2011 roku firma została nagrodzona (po raz trzeci z rzędu) wyróżnieniem „Sunday Times” – „Fast Track 100″ jako najszybciej rozwijająca się firma w Wielkiej Brytanii w segmencie napojów.

Dodatkowo zdobyła nagrodę „Drinks company of the Year” czasopisma „Drinks Business magazine”. Jest to tylko kilka wybranych nagród, które otrzymały napoje Fever Tree. W USA napój Ginger Beer firmy Fever Tree otrzymał także nagrodę ” Best New Product” w „Tales of the Cocktail – premier event”.

Z kolei Indian Tonic jest obecny aż w 7 z 10 najlepszych restauracji na świecie. Fever -Tree można również znaleźć w restauracjach, barach, hotelach i pubach w ponad 30 krajach – źródło: Restaurant Magazin, 2008 r.

Obecnie zespół pracuje nad poszerzeniem współpracy z wieloma markami, t.j.Martin Millers, Belvedere, Tanqueray, Bombay Sapphire, Johnnie Walker i Plymouth Gin.

Choć pojemność 200ml to idealne rozwiązanie na tzw. Perfect Serve w barze, to jest ona również idealna dla klientów indywidualnych.

W napojach Fever -Tree smak jest kluczowy, dlatego założyciele Charles i Tim odbyli wiele podróży po całym świecie po to, aby odnaleźć naturalne składniki do produktu, które pochodzą od małych, wyspecjalizowanych dostawców surowców. I oto kilka przykładów:Chinina (składnik Indian Tonic)

Marka „Fever-Tree”, jest nazwą potoczną drzewa Cinchona, z którego kory produkuje się chininę, dającą niezbędną gorycz w toniku. Po wielu badaniach plantacji drzew, firma znalazła idealną plantację w Kongo, gdzie produkuje się najczystszą postać chininy na świecie.

Fever Tree jest jedyną firmą, w której do produkcji toniku korzysta się z tego składnika bardzo wysokiej jakości.

Ginger
Ginger

Imbir (składnik Ginger Beer)

Fever Tree Ginger Beer i Ginger Ale są tworzone za pomocą mieszanki trzech korzeni imbiru, pochodzących z trzech różnych lokalizacji:

Zielony imbir z Wybrzeża Kości Słoniowej – lekki i świeży w aromacie ze względu na olejki, które są ekstraktowane w momencie, gdy imbir jest zbierany (ma to kolosalny wpływ na jakość powstającego produktu)

Imbir z Nigerii – nigeryjski imbir, zdaniem wielu znawców tej przyprawy ma aromatyczny, intensywny zapach, który wydobywa głębię smaku imbiru.

Imbir z Cochin – wyjątkowo bogaty i ziemisty, niemal czekoladowy w aromacie, to ten imbir uzupełnia pozostałe dwa w mieszance zwartej w Fever Tree Ginger beer i Ginger Ale.„Sfumatrice” Limonka z Sycylii (składnik Sicilian Lemonade)

Jedna z najlepszych na świecie limonek rośnie na żyznych stokach wulkanu Etna na Sycylii, wyciąg z niej jest wykorzystywany w Fever-Tree tonik, Bitter Lemon i Sicilian lemonade.

Aby wyodrębnić wysokiej jakości olejki ze skóry z limonki, plantatorzy zostali wyposażeni w urządzenie o nazwie ‚Sfumatrice”, które delikatnie, ręcznie wyciska sok z limonek.

Produkty Fever Tree w APS:

Bitter Lemon
Bitter Lemon

Bitter Lemon:

Bitter Lemon to jeden z najbardziej zaawansowanych miksów, który wymyśliły osoby tworzące napoje gazowane. Ignorowany był przez głównych dostawców na rynku cocktailowym przez długie lata a do jego przygotowania wystarczy porcja alkoholu, trochę lodu i …to wszystko!

Tworzony z prawdziwych cytryn i wyrafinowanej nuty naturalnej chininy. Idealny do spożycia nawet w czystej postaci.

UWAGI DEGUSTACJA :

Kolor – wygląd świeżego soku z cytryny . Bez sztucznych barwników.

Aromat – czysty i świeży.

Smak – bardzo miękki, subtelny, zauważalna nuta cytryny zrównoważona goryczą naturalnej chininy. Finish jest czysty, czuć posmak gorzkich cytryn.

Tekstura – wysokie nagazowanie dostarcza aromat i smak w stylu klasycznym, orzeźwiającym.

Składniki – woda źródlana , cukier trzcinowy, sok z cytryny 3,7 % , kwas cytrynowy , naturalne smaki , naturalna chinina.

Tabela Kalorii – (typowe wartości na 100 ml) Energia: 157KJ; 37,6 kcal; białko: 0.1g; Liczba Carb

: 9.1g; w tym cukry: 9,1 g : Tłuszcz: 0 g w tym nasycone: 0g; Fibre : 0g;sodowe: śledź mg .

Indian Tonic
Indian Tonic

Indian Tonic:

Poprzez mieszanie wspaniałych olejków roślinnych z wodą źródlaną i najwyższej jakości chininą powstał pyszny, naturalny tonik o wyjątkowo czystym i orzeźwiającym smaku i aromacie. Laureat nagrody w San Sebastian Gourmet 2006.

UWAGI DEGUSTACJA:

Kolor – czysty i krystaliczny.

Aromat – czysty i świeży, z nutą cytrusów i aromatu chininy.

Smak – bardzo miękki. Subtelny i podtrzymujący nuty owoców cytrusowych zrównoważone goryczą naturalnej chininy. Finisz jest cierpki, z nutą olejków eterycznych

Tesktura – wysokie nagazowanie dostarcza aromat i smak w stylu klasycznym, orzeźwiającym.

Składniki -woda źródlana, cukier trzcinowy, kwas cytrynowy, naturalne smaki, Natural Quinine.

Tabela Kalorii – (Typowe wartości na 100 ml): Energia: 160KJ, 38 kcal, białko: 0g; Liczba Carb:

9,0 g w tym cukry: 9,0 g; Tłuszcz: 0 g w tym nasycone: 0g; Błonnik: 0g Sód: śladowe; mg.

Ginger Beer
Ginger Beer

Ginger Beer

Powstał z mieszanki trzech imbirów z Nigerii, Cochin i Wybrzeża Kości Słoniowej. Produkt ten jest wysoko ceniony przez świat gastronomii i krytyków. Idealny w „Dark&Stormy”, czy „Moscow Mule” lub po prostu jako napój z cytryną i lodem.

Według opiniotwórczego Simona Diffordsa, we wrześniu 2013 roku Fever Tree Giger Beer zdobył najwyższą notę (4,5 w 5-cio stopniowej skali) i wygrał plebiscyt na Ginger Beer 2013

http://www.fever-tree.com/PDF/UK/gingerbeer%20press.pdf

UWAGI DEGUSTACJA:

Kolor – mętny żółty z naturalnym osadem imbiru. Powinien być wstrząśnięty przed otwarciem, aby umożliwić wymieszanie osadu z płynem.

Aromat – trwały zapach świeżego, naturalnego imbiru.

Smak – wyraźny, świeży smak imbiru przeważający. Orzeźwiający i czysty, delikatnie słodki.

Przechodzi przez podniebienie, pozostawiając imbirowy aromat, wypełniając całe usta pozostawiając ciepło w tylnej części gardła.

Składniki – woda źródlana, korzeń imbiru, cukier trzcinowy, naturalne smaki, kwas askorbinowy.

Tabela Kalorii – (typowe wartości na 100 ml): Energia: 185KJ, 44 kcal, białko: 0.00g: Liczba

Carb: 10,0 g w tym cukry: 10,0 g; Tłuszcz: 0.00g w tym nasycone: 0.00g, Błonnik: 0g; Sód: mg śladu.

Sicillian Lemonade
Sicillian Lemonade

Sicilian Lemonade:

Z aromatem i smakiem świeżo wyciśniętych limonek rosnących na stoku wulkany Etna, z których za pomocą „sfumatrice” wydobywa się soki, w celu stworzenia unikalnego aromatu, Technologia zbliżona przy pozyskaniu olejków eterycznych dla przemysłu perfumeryjnego.

Dla najlepszych wódek, ginów lub rumu. Równie pyszne jako napój z lodem i limonką.

UWAGI DEGUSTACJA:

Kolor – słaby, z widocznym osadem z limonki.

Aromat – świeży, żywy aromat świeżo wyciśniętych limonek.

Smak – żywy świeżość limonki, jest zarazem doskonały balans między słodyczą i kwasowością.

Ta równowaga zapewnia, że oryginalne smaki i odczucie w ustach wielkich alkoholi pozostaje niezmieniony.

Składniki – woda źródlana, cukier trzcinowy, sok z cytryny, kwas cytrynowy, naturalne smaki Limonka.

Tabela Kalorii – (typowe wartości na 100 ml): Energia: 162KJ, 38,3 kcal, białko: 0.1g: Liczba

Carb: 9,2 g w tym cukry: 9g; Tłuszcz: 0 g w tym nasycone: 0g, Błonnik: 0g Sód: śladowe; mg.

Elderflower Tonic
Elderflower Tonic

Elderflower Tonic:

Czysty, orzeźwiający i naturalny, zawiera naturalną chininę i wyraziste nuty ręcznie zbieranego w Polsce czarnego bzu. Idealny do prostych drinków przygotowywanych z użyciem białych alkoholi, t.j. gin, rum czy wódka, z dodatkiem lodu i ewentualnie cytryny.

Bez sztucznych słodzików, aromatów, barwników i konserwantów. Odpowiedni dla wegetarian.

Kolor – klarowny z delikatnym osadem z czarnego bzu.

Aromat – świeży, żywy aromat świeżo zebranego czarnego bzu.

Smak – żywy świeżość czarnego bzu, jest zarazem doskonały balans między słodyczą owoców i kwasowością i goryczą chininy.

Składniki:

Spring Water, trzcina cukrowa, świeży ekstrakt z czarnego bzu, kwas cytrynowy, naturalne smaki, naturalna chinina.

(Tekst i zdjęcia – APS Polska)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s