XIV Food Business Forum 2016 już za nami!

Za nami czternasta edycja najważniejszego w Polsce spotkania restauratorów – Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum 2016. Dyskusje panelowe w gronie najwybitniejszych praktyków i ekspertów, wystawa z aktualną ofertą dostawców, indywidualne spotkania z największymi odbiorcami w ramach Business Speed Dating oraz wręczenie nagród Food Business Awards 2016.

fbf_2016_bsd
Wczoraj, 8 listopada w warszawskim hotelu Sheraton, jak co roku, na organizowanym przez nas Forum, spotkali się profesjonaliści branży decydujący o kierunkach rozwoju sektora gastronomicznego i cateringowego w Polsce. Nie zabrakło najwybitniejszych ekspertów i praktyków rynku, dostawców produktów i usług oraz przede wszystkim polskich restauratorów i właścicieli lokali gastronomicznych. To jedyna w roku okazja do indywidualnych spotkań na najwyższych szczeblach decyzyjnych, w gronie przyjaciół i partnerów biznesowych. To również wspaniała platforma do wymiany doświadczeń, własnych sposobów na sukces i niezliczonych, indywidualnych, praktycznych porad.

fb_2016_sylwester_cacek
Konferencja zawierała cztery bloki tematyczne. Pierwszy dotyczył perspektyw rozwoju branży oraz nadchodzących trendów, popartych wynikami ekskluzywnych analiz i badań GfK. Wszyscy zgodzili się co do jednego, że branża jeszcze nigdy nie miała się tak dobrze, mimo że nadal blisko połowa Polaków nie chodzi do restauracji. W drugim rozmawialiśmy o tym jak dobrze zaplanować biznes. Wskazywano różnice między preferencjami gości w poszczególnych miastach, kwestie czynszów vs. rentowność, także w kontekście nowo powstałej w Warszawie Hali Koszyki. Dzięki udziałowi współwłaściciela Restauracji Senses dowiedzieliśmy się jakie ambicje i plany mają właściciele względem swojego wybitnego szefa kuchni oraz ilu gwiazdek Michelin możemy wkrótce oczekiwać. W trzecim omówiono temat zarządzania, marketingu, personelu i zaopatrzenia. Tradycyjnie dyskusje zdominował tu temat profesjonalnej obsługi, skutecznej rekrutacji, minimalizacji ryzyka przy zatrudnianiu, a także najnowocześniejszych działań i chwytów marketingowych.
Już od wielu lat, wspólnie ze środowiskiem polskich gastronomów, zabiegaliśmy o stworzenie ogólnopolskiej organizacji właścicieli lokali gastronomicznych. W ubiegłym roku podczas naszego Forum kilkunastu operatorów podpisało w tej sprawie list intencyjny. No i stało się! Niedawno powstała Krajowa Rada Gastronomii i Cateringu, która reprezentuje interesy restauratorów przede wszystkim wobec administracji państwowej. Czwarty blok tematyczny tegorocznego wydarzenia w całości poświęcony był wyzwaniom jakie stoją przed polską branżą oraz bieżącym działaniom KRGiC.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s