Oto kilka książek z naszej kolekcji które polecamy wszystkim.
The Bartender's Guide - How to Mix Drinks - Jerry Thomas, 1862
Jedna z pierwszych i na pewno najbardziej znanych książek. Ponieważ prawa autorskie do niej dawno wygasły można ją legalnie ściągnąć ze strony The Art of Drink.
Modern Bartender's Guide by O.H. Byron (a reproduction of the 1884 edition)
Ta książka to tak naprawdę to same przepisy na koktajle, która zawiera instrukcje oraz wskazówki do produkcji własnych składników. Do nabycia w Cocktail Kingdom.
The Mixicologist by C.F. Lawlor (a reproduction of the 1895 edition)
Świetna książka z wieloma reklamami z epoki.
Bartender's Manual by Harry Johnson (a reproduction of the 1900 edition)
Jedna z pierwszych książek która opisuje jak prowadzić bar.
Polski Słownik Pijacki Julian Tuwim, 1935. Najnowsze wydanie - Prószyński i S-ka, 2008.
Każdy kto lubi się napić powinien mieć tę książkę.
The Fine Art of Mixing Drinks by David A. Embury
Absolutny majstersztyk. Obowiązkowe czytanie dla każdej osoby zainteresowanej koktajlami.
Imbibe! - David Wondrich, 2008
Życie i koktajle Jerriego Thomasa. Szczegółowa analiza koktajli z pierwszej książki barmańskiej oraz szczegóły z życia Jerriego „The Professor” Thomasa barmana, który zarabiał więcej pod koniec 19-ego wieku niż prezydent U.S.A.
Beachbum Berry's Sippin' Safari
Bardzo szczegółowa historia Tiki koktajli.
The Soul of Brasil - Anistatia Miller & Jared Brown, 2008
Wszystko o Cachasie i historii alkoholu wogóle.
Whisky Vademecum Jarosław Urban
Opis chyba wszystkich single maltów jakie istnieją.
Jack Daniels i inne amerykańskie whiskey - Jarosław Urban
Jack Daniels i inne trunki.
Diffords Guide #7
Ponad 2250 koktajli w jednym miejscu wraz z instrukcjami oraz 14 składnikami do baru żeby zrobić masę koktajli.
Cocktail Technic, Tender Bar - Kazuo Ueda
Po japońsku ale polecamy chociażby ze względu na zdjęcia i ilustracje.
Molecular Gastronomy: Exploring the Science of Flavor - Herve This, 2006
Pierwsza książka w języku angielskim ojca chrzestnego Gastronomi Molekularnej. Naukowe podejscie i obalanie mitów związanych z gotowaniem.
Kitchen Mysteries - Herve This ,2007
Druga książka po angielski która kontynuuje rozważana na temat gotowania i mitów z nim związanych.