The Famous Grouse i The Macallan

Od 18 maja 2009 firma Brown-Forman Polska wzbogaciła swoje portfolio i rozpoczęła dystrybucję dwóch marek alkoholi premium: The Famous Grouse i The Macallan, należących do szkockiej firmy The Edrington Group.

The Famous Grouse
The Famous Grouse

Pierwsza z marek – The Famous Grouse – to szkocka whisky typu blended. Narodziny marki przypadają na rok 1896,w Perth , w Szkocji. Jej twórcą był Matthew Gloag, który nazwał swoją whisky na cześć najpopularniejszego szkockiego dzikiego ptaka, czyli czerwonej kuropatwy „Red Grouse”. W 1905 roku marka staje się „Famous” – whisky Matthew’sa stała się tak popularna, że zaczęto ją nazywać „Tą Słynną Grouse”.

The Famous Grouse powstaje w procesie mieszania najlepszych, esencjonalnych whisky słodowych takich jak Macallan i Highland Park oraz wyjątkowych, łagodnych whisky zbożowych. Właśnie odpowiedniemu połączeniu tych dwóch gatunków, The Famous Grouse zawdzięcza swój gładki i delikatny smak. The Famous Grouse jest znana w ponad 100 krajach na całym świecie.

Polecamy kilka koktajli z The Famous Grouse autorstwa Jamiego Boudreau.

Bobby Burns

1 ½ oz Famous Grouse

¾ oz sweet vermouth

1/8 oz Benedictine

dash Peychaud’s bitters

Wymieszać wszystkie składniki z lodem i przelać do schłodzonego kieliszka koktajlowego.

Jako garnirunek do wyboru twist ze skórki cytryny lub czeresienka.

Jarnac Cocktail

2 oz Famous Grouse

½ oz ginger liqueur

½ oz amaro Nonino

2 dashes Peychaud’s bitters

Wymieszać wszystkie składniki z lodem i przelać do schłodzonego kieliszka koktajlowego.

Jako garnirunek do twist ze skórki.

Chamomile Sour o którym już pisaliśmy TUTAJ.

Macallan 12YO
Macallan 12YO

Drugą marką, której dystrybucję rozpoczął Brown-Forman Polska jest The Macallan – luksusowa single malt whisky, produkowana od 1824 roku, destylowana w Szkocji, w destylarni w regionie Speyside. Nieustanna troska o wybór najlepszych beczek i pasja destylacji dają The Macallan unikalną i ponadczasową jakość. Zanim nabierze pełni swojego smaku, latami dojrzewa w wyselekcjonowanych beczkach tworzonych z ponad 80-letnich drzew dębowych.

Single malt whisky produkowana jest z najwyższej jakości jęczmienia. Nad całym procesem produkcji czuwa Mistrz Alkoholu – Bob Dalgarno, który wybiera tylko „serce destylacji” uzyskując w ten sposób szlachetny trunek. W portfolio Brown-Forman Polska znajdą się dwa produkty należące do rodziny Macallana: Macallan 12YO i Macallan 18YO.

Z niecierpliwością czekamy na pojawienie się w Polsce zestawów The Macallan do robienia kul lodowych jak w poniższym filmie.

Pamiętajcie, pijcie odpowiedzialnie.

Slainte!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s