Przygotuj super koktajle w domu.

Postanowiliśmy przygotować dla was kilka wskazówek do samodzielnego przygotowania drinków w domu. Każdy z nas czasami podejmuje przyjaciół w domu, więc mamy nadzieję, że podpowiedzi okażą się pomocne. Szczególnie teraz, w zimie, kiedy pogoda nie jest sprzymierzeńcem wychodzenia „na miasto”.

Przedstawiamy kilka rad, które pomogą przygotować dobre drinki w domowych warunkach.

Zasada Numer 1

Zawsze używaj świeżych soków. Zima to dobry czas na kupowanie cytrusów, są ogólnodostępne oraz tanie, a wynika to z faktu, że na południowej półkuli trwa obecnie lato. Sok z cytrusów można wycisnąć za pomocą wyciskarki elektrycznej lub ręcznej. Aby uzyskać jak najwięcej soku z owocu przechowuj owoce w temperaturze pokojowej, nie w lodówce. Najlepiej wycisnąć sok tuż przed przygotowaniem drinków, im dłużej świeży sok jest w naczyniu tym szybciej się utlenia i traci swoje walory smakowe. Dla uzyskania lepszego smaku postaraj się zużyć sok w ciągu godziny od wyciśnięcia.

Zasada Numer 2

Jiggery w Paparazzi, Bratislawa
Jiggery w Paparazzi, Bratislawa

Zawsze dokładnie odmierzajcie składniki do swoich koktajli. Robienie koktajli jest jak pieczenie ciasta. Odmierzanie składników „na oko” nie przyniesie dobrego efektu końcowego. Przy przygotowaniu drinków konieczne jest używanie miarki barmańskiej. Zasada jest prosta- różne płyny mają rożne gęstości, butelki z alkoholami mają różne kształty, które wpływają na ilość „lanego z ręki” alkoholu. Dobre jiggery znajdziecie na stronie APS Polska.

Zasada Numer 3

Używaj najlepszych alkoholi na które cię stać. Stojąc w supermarkecie przed półką z alkoholami lub w sklepie monopolowym łatwo jest znaleźć tańszy produkt. Ale czy gotując sobie jedzenie sięgasz po najtańsze składniki? Mamy nadzieje że nie. Tę samą metodę stosuj do alkoholi, które posłużą do przygotowania drinków. Kupuj alkohole renomowanych i sprawdzonych marek, które zapewnią oczekiwany efekt końcowy. Pamiętaj, że z jednej butelki 700ml otrzymasz 17,5 porcji 40ml, więc możesz przygotować tyle samo drinków. Jeśli kupicie butelkę alkoholu za 100 PLN to koszt alkoholu do jednego drinka wyniesie raptem niecałe 6 PLN.

Zasada Numer 4

Zawsze używaj świeżego lodu. Jest to istotne zwłaszcza, gdy w zamrażalniku trzymasz bigos od mamy i inne jedzenie. Jeśli lód będzie przebywał w tym samym miejscu co jedzenie to przejdzie jego zapachem i wszystko trafi do twojego drinka. Badania przeprowadzone przez Dave’a Arnolda i Nilsa Norena z French Culinary Institute w Nowym Jorku pokazały że rozmiar lodu nie ma wielkiego wpływu na ostateczne rozcieńczenie drinka, o ile zawsze napełnimy szejker do pełna i będziemy używali suchego i zimnego lodu. Na szczęście w zimie można u nas zrobić lód wystawiając pojemnik na balkon, taras lub parapet. Jeśli chcemy żeby alkohol spożywany na lodzie był zimny i mało rozcieńczony proponujemy zrobić kule lodowe lub używać dużych kości lodu. Jeśli nie masz form do kul lub kości możesz wlać wodę do prostokątnego pojemnika po lodach i zamrozić ją i z takiego bloku odłupać duże kości lub pokusić się o przygotowanie kuli lodowej.

Zasada Numer 5

Shaker i kubełek na lód
Shaker i kubełek na lód

Każdemu zdarza się przygotować marnego drinka. Nie należy się tym przejmować, Zachęcamy do eksperymentowania z alkoholem, możesz przygotować drinka jakiego sobie tylko wymarzysz, jedynym ograniczeniem będzie ilość alkoholu, jaką posiadasz. Aby mieć pewność, że dane składniki do siebie pasują proponujemy skorzystać ze strony Foodpairing. Zachęcamy by eksperymentować z naszymi rodzinnymi składnikami, mamy wtedy szansę stworzyć coś niepowtarzalnego. Pamiętajcie oczywiście o domowych nalewkach przyrządzanych według receptur przekazywanych od pokoleń.

Pamiętajcie, pijcie odpowiedzialnie!

Na Zdrowie!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s